Početna - IZDVOJENO - Centimetri oko struka govore o našem zdravlju
Foto: web

Centimetri oko struka govore o našem zdravlju

Indeks tjelesne težine (BMI), govori koliko kilograma imamo viška, no ne daje informaciju o tome gdje je masno tkivo raspoređeno. Salo je najopasnije kad se ovije oko unutarnjih ograna, odnosno na predjelu trbuha jer se povezuje s razvojem niza bolesti, posebno srčanih oboljenja i dijabetesa. Istraživanja pokazuju da veći obujam struka/trbuha uzrokuje veći rizik od smrti, neovisno o tome koliko je BMI, kaže istraživanje Klinike Mayo.

Istraživanje je pokazalo da su žene koje su imale obujam struka veći od 95 centimetara imale i 80% veće izglede da će tijekom narednih devet godina preminuti nego žene s obimom struka manjim od 70 centimetara. Sa svakih pet centimetara više povećavao se i rizik od smrti za 9%. Stoga je za zdravlje uz izračun tjelesne težine žena važno znati i obujam struka.

Prema podacima Zdrave krave za žene je granica 81,28 cm. Sve iznad toga znači da je zdravlje ugroženo. Rizik je veći ako obujam tvog struka prelazi 88,9 cm. Muškarcima je zdravlje ugroženo ako oko obujam struka prelazi 93,98 cm, a rizik postaje veći ukoliko obujam struka prelazi 101,6 cm.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...