Početna - IZDVOJENO - Četiri “bolničke” regije u Hrvatskoj
Foto:web

Četiri “bolničke” regije u Hrvatskoj

Predložak plana  francuskih  konzultanata  predviđa  4  ‘bolničke’ regije,  a  većina općih bolnica ostala bi na 4 osnovna odjela

Dugo očekivani plan razvoja hrvatskih bolnica,  poznatiji kao master plan,  predstaviti će danas  Ministar zdravlja Rajko Ostojić.  Francuski konzultanti predložili su tako racionalizaciju mreže bolnica što podrazumijeva spajanje kako bolnica tako i odjela ovisno o broju liječnika,  pacijeneta na godišnjoj  razini i iskoristivosti kreveta kao i potrošnji. Cijela Hrvatska podijelila bi se na četiri gravitirajuće zdravstvene regije i po tom bi se modelu radilo spajanje. Središnje ustanove svake regije bili bi klinički bolnički centri a većina općih bolnica ostala bi na četiri osnovna odjela:  interna, pedijatrija, ginekologija i porodništvo te opće kirurgija.

Spajanja u Slavoniji

Ministar će predložiti da se našička bolnica funkcionalno spoji s KBC-om Osijek, a KB Dubrava s bjelovarskom i sisačkom bolnicom. Bolnice Ogulin, Karlovac i Zabok povezat će se KBC Sestre milosrdnice.

Previđeno je spajanje varaždinske i čakovečke bolnice, a Opća bolnica Koprivnica s bolnicom u Virovitici. Funkcionalno spajanje predviđeno je za kninsku i šibensku bolnicu.

Ukupno bi se reorganizaciojom, prema planu koji treba proći javnu raspravu, smanjio za 30 posto broj akutnih kreveta, odnosno kreveta liječenje u bolnicama.

U prijedlogu Francuza primjerice bolnički kreveti moraju imati 85 posto iskoristvosti, a njihov minimalni broj bio bi 15. Ukinuli bi se i svi odjeli koji godišnje imaju manje od 665 bolničkih pacijenta i manje od pet liječnika. No, do integracije prema tom prijedlogu može doći samo ako udaljenost do nove lokacije građanima nije veća od 30 minuta. Također ni jedan odjel ne bi smio imati više od 45 kreveta, a uzimat će se u obzir i kvaliteta rada pojedinih odjela.

Knin i Vukovar ostaju?

No, premda su Francuzi u svom pilot projektu objedinjavanja slavonskih bolnica predložili da se vukovarska pripoji primjerice vinkovačkoj bolnici, a kninska šibenskoj ministar Ostojić već je ranije kazao je kako će te dvije bolnice ostati samostalni subjekti zbog svoje povjesne uloge. Danas će se vjerojatno vidjeti je li ostao pri tom svom stavu.

Inače, u pilot projektu za Slavoniju predloženo je da se bjelovarska bolnica pripoji virovitičkoj a našička slavonskobrodskoj. Bolnici u Požegi pripojila bi se pakračka te OB Nova Gradiška. Osječki klinički bolnički centar ostao bi samostalna ustanova kao središte za liječenje najkompliciranijih slučajeva iz cijele regije. Također se predlaže da se manjak kreveta koji bi nastao spajanjem bolnica nadoknadi povećanjem rada u dnevnim bolnicama. Francuzi su izračunali da bi se spajanjem bolnica broj bolničkih pacijenata tako smanjio za desetak posto a prosječni boravak u bolnicama pao bi s 5,5 dana na 4,7. Broj liječnika u bolnicma ostao bi isti 1259. Prijedlog je da se reorganizacija hrvatskih bolnica provoditi postupno o u iduće dvije godine.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...