Početna - IZDVOJENO - Četiri dana uzavrelog retro-partija
RetrOpatija
foto: Grad Opatija

Četiri dana uzavrelog retro-partija

Ritam disco glazbe, rock’n’rolla, rockabillyja i evergreena rasplesat će Opatiju u posljednjim danima lipnja i prvom vikendu srpnja, a glazbenici, umjetnici, plesači, akrobati, pin-up djevojke, hostese na rolama, zabavljači na štulama, žongleri, crtači karikatura i posjetitelji koji se mjere u tisućama ispunit će glavnu opatijsku ulicu na novom izdanju RetrOpatije koje će potrajati čak četiri dana – od 29. lipnja do 2. srpnja.

Program će se odvijati na skoro pedesetak lokacija na potezu od Voloskog do Slatine: u hotelima, kafićima, restoranima, trgovinama i drugim objektima, a glavne lokacije bit će trg ispred opatijske tržnice, platoi ispred hotela Paris i hotela Imperial, park ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, Vila Angiolina, Ljetna pozornica i kupalište Slatina na kojem će se postaviti buvljak, fliperi u duhu sedamdesetih i osamdesetih godina, ali i omogućiti prostor za predstavljanje opatijskih umjetnika poput Ede Mihovilović, Claudia Franka, Vedrana Ružića i Kosenke Šikić, navodi se u priopćenju TZ grada Opatije.

Atmosfera ludog provoda uz putovanje kroz vrijeme neće vladati samo javnim prostorom, već i praktički svim izlozima i terasama u gradu, jer svoj su obol u obilježavanju jedne od najposjećenijih i najhvaljenijih opatijskih manifestacija dali brojni hotelijeri, ugostitelji, trgovci i obrtnici. Tako će razdoblje pedesetih i šezdesetih godina uređenjem i prigodnom ponudom evocirati restoran bianco&nero,  Vološćica, Submarine, X bar, caffe bar Morčić, sedamedesetih i osadmesetih prisjetit će se caffe bar Surf, pizzeria Moho, Wine bar Stephanie, caffe bar Mimoza, caffe bar Tik-Tak, pekara Dalla Nona, bistro Tennis, restoran Roko i fast food Veloce, dok će posljednje dvije dekade prošlog stoljeća prikazati caffe bar Kontiki, caffe bar Monokini, Bevanda Lido Beach… Noćni klub Lord Byron na jednu će noć postati središte burleske i kabarea, kao slavni Mouline Rouge. Nešto dalje u povijest otići će konoba Istranka gdje će zaživjeti turbulentne četrdesete i caffe bar Eugenian koji će nas uz swing vratiti sve do dvadesetih godina u kojima će se naći i pizzeria Ružmarin, a hotel Bristol omogućit će svojim gostima povratak u Austro-ugarsku monarhiju. Posebnim programima, koncertima i izložbama u „retro-stilu“ pridružit će se hotel Ambasador, hotel Royal, hotel Continental, foto Luigi, foto Kurti, Choco bar Kraš, Lord Byron, hotel Sv. Jakov, hotel Kvarner, hotel Milenij, caffe bar Galija, Hemingway bar, hotel Palace Bellevue, disco club Seven i Beach bar Colosseum.

Svaki od četiri dana ove manifestacije obilježit će posveta jednom žanru koji je definirao „zlatne godine“ opatijske i svjetske glazbene povijesti i nastupi popularnih bendova predvođenih poznatim imenima. Četvrtak, 29. srpnja, dan je posvećen rockabilly glazbi, a njegova će zvijezda biti Marco di Maggio s bendom, svjetski poznati gitarist i prvi Europljanin koji je primljen u Rockabilly Hall of Fame. Glavna pozornica u jutarnjem dijelu bit će prostor ispred UP Juraj Šporer gdje će se od 10 do 11 sati održati plesna radionica za djecu u organizaciji DND-a Opatija. Večernji program će započeti na tržnici gdje će u 20 i 21.30 sati nastupiti Folklorni ansambl Zora, prvo s koreografijom „Štenta j’ bil v’ Amerike“ posvećenom lokalnoj glazbenoj tradiciji, a nakon toga Bunjevačkim plesovima, dok će uz njih do 23 sata nastupati Trio Asi. Atraktivan program u rockabilly stilu omogućit će hotel Kvarner na čijoj će se terasi u programu nazvanom Rockabilly Combo okupiti tri najpopularnija „retro-banda“ ovih prostora: Mississippy Queen, Pacific Bullets i Dellboys s programom usmjerenim upravo prema eri kokotica i rasplesanih kukova. Ispred Šporera već od 18 sati hitove će vrtiti DJ Rabbit. Vrhunac ove večeri bit će nastup izvrsnog benda The Di Maggio Connection predvođenog karizmatičnim gitaristom Marcom Di Maggiom koji će početi u 23 sata.

Uzavrelo središte grada bit će u petak, 30. lipnja i u subotu 1. srpnja zatvoreno za promet, a umjesto automobila, pločnikom će zavladati oldtimeri, Vespe i Tomosovi motori, opatijski vatrogasci koji će se predstaviti retro vatrogasnim kamionom i igrama za velike i male, ali i ugostitelji i obrtnici, frizeri i šminkeri koji će svoje djelatnosti izvesti izvan zatvorenih prostora i prezentirati u stilu neke od važnijih glazbenih dekada 20. stoljeća.

Petak će biti posvećen rock’n’roll glazbi i nešto „žešćim“ glazbenim izričajima, pa će tržnicom odjekivati punk uz Take it Dee Dee, Ramones Tribute Band i i heavy metal uz SuperBake, ispred hotela Paris od 18 sati hitove će zavrtiti DJ Marko. Na lokaciji nasuprot Tisak Medije Remisens Entertainment & Acitivity Team glazbom i plesom dočarat će dramatično razdoblje sredine prve polovice 20. stoljeća uz mjuzikl All About Chicago, dok će ispred Imperiala program The Best of Rock predstaviti DJ Bobo Grujičić od 19 sati te jedan od najboljih cover bendova ovog područja – grupa Padre. Prostor ispred Šporera u jutarnjim satima će ponovo biti rezerviran za djecu uz plesnu radionicu i čajanku, a od 21 sat glazbom će ga ispuniti SuperCover Band. Kralj rock’n’rolla zavladat će Malom Ljetnom pozornicom od 21 sat u izvedbi Memphis Duo Elvis Presley Show.

Subotnji program uglavnom će biti posvećen disco-eri, no tu će „dobrodošli uljezi“ biti jedan od najboljih rock bendova bivše države, pulsko Atomsko sklonište, koje se u Opatiju vraća dvadesetak godina nakon posljednjeg koncerta u ovom gradu. Akustik tri Tri kralja nastupit će na vološćanskom Mandraću, autori nezaboravnih klasika kao što je „Žuti kišobran“ ili „Treba imat dušu“ nastupit će ispred hotela Paris od 21 sat, a prije toga publiku će u programu nazvanom Rock nostalgija zagrijati DJ Bobo Grujičić. Na tržnici će u programu protkanom disco i rock’n’roll glazbom od 20 sati nastupiti grupa Dellboys, a od 22 sata DJ Sajo, dok će ispred hotela Imperijal od 20 sati zasvirati SuperCover Band. Dance hitovi devedesetih vrtit će se ispred Šporera, Lido Bevanda Beach ugostit će više od 150 plesača na Salsa & Sensual Party od 16 do 20 sati, a u Villi Angiolini nastupit će Vedran Ružić Quartet od 20 sati. Spektakularni vrhunac večeri ugostit će Ljetna pozornica, gdje će se pod velikom disco-kuglom održati Najveća disco zabava s DJ Lucca Montecchi.

Nedjelja će donijeti svojevrsno „smirivanje“ uzbudljivom četverodnevnom festivalu, koji će završiti uz lagane note „koje ne stare“, odnosno evergreen glazbu, a glavne će zvijezde biti Marko Tolja i The Beatles Revival Band. Domaće „bube“ nastupit će ispred Šporera od 19 sati, dok će u Villi Angiolini repertoar posvećen bezvremenim domaćim i stranim hitovima otpjevati „riječki Sinatra“ od 20 sati. U 21 sati u Voloskom se sprema jazz poslastica Darko Charlie Jurković Tria.

U petak, 30.06. i subotu, 01.07. u 17:00 h se zatvara Ul. M. Tita od raskrižja s Ulicom Viktora Cara Emina do Slatine (ex. hotel Zagreb); cesta se otvara sljedeće jutro u 05:00 h. Promet gradskih autobusa odvijat će se za to vrijeme po Novoj cesti, a autobusna stajališta bit će uspostavljena na uobičajenim mjestima, priopćeno je iz Tz grada Opatija.

Podsjetimo i na preporuku gradonačelnika o radnom vremenu za ugostitelje za vrijeme trajanja Retropatije od 29. lipnja do 2. srpnja  kojom se preopruča radno vrijeme od 00 do 24 sata u vrijeme održavanja ove manifestacije.

Upotreba elektroakustičkih i akustičkih uređaja te izvođenje glazbe na otvorenim prostorima (terasama) ugostiteljskih objekata dopuštena je do 01. sat.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

117 stipendista Grada Opatije u tekućoj školskoj/akademskoj godini

Grad Opatija će u tekućoj školskoj/akademskoj godini imati čak 117 stipendista. Temeljem pristiglih prijava odobreno je 45 učeničkih stipendija, 61 studentska stipendija, ...