Početna - IZDVOJENO - U četvrtak premijera predstave “Život u koricama: Priča o knjizi”, GK Opatija
koraki_knjiznica

U četvrtak premijera predstave “Život u koricama: Priča o knjizi”, GK Opatija

Gradska knjižnica i čitaonica “Viktor Car Emin” Opatija u koprodukciji s Plesnim art laboratorijem organizira jedinstvenu predstavu Život u koricama: Priča o knjizi koja će se održati u četvrtak 10. studenoga u 18,30 sati u prostorima Knjižnice.

Suvremena je to predstava koja povezuje različite umjetničke izričaje s ciljem upoznavanja kulturne baštine i njegovanja kulturnog identiteta, ali i promicanja čitanja i oživljavanja knjižnice kao centra društvenih zbivanja. Predstava opisuje kulturni život knjižnice kroz vremenska razdoblja. Oblikovana je kao scenska plesna izvedba u tri dijela i namijenjena je svim zainteresiranim građanima. Značaj knjižnice možemo pratiti od njenih početaka kroz razvoj čitaonica u doba Hrvatskog narodnog preporoda. Opatijska “Zora”, u kojoj i danas djeluje knjižnica, bila je svojevrsni “dnevni boravak” služeći ljudima kao mjesto za čitanje novina, igranje, druženje i zabavu. Predstava upravo prikazuje djelić povijesti kada je knjižnica bila od ključne važnosti za njegovanje hrvatskog jezika i nacionalnog identiteta. Zanimljivost predstave jest korištenje tekstova Ivanke Glogović Klarić iz njene knjige Tr ši kao dodatni naglasak na važnost čakavskog jezika u njegovanju lokalne kulture i običaja. Posebnu zahvalu izražavamo autorici na dozvoli koproducentu – Knjižnici za korištenje autorstva ove unikatne knjižice. Naposlijetku, predstava oslikava i suvremenu knjižnicu kroz nove medije koje ona nudi: društvene igre, audioknjige, učenje jezika, organiziranje raznih programa, poručili su organizatori.

Predstava je nastala spontano, s puno entuzijazma i pršteće kreativnosti u kojoj su sudjelovali djelatnici Knjižnice, Plesni art laboratorij te glumci.

Senka Baruška samostalna je umjetnica, koreografkinja, plesačica i pedagoginja te koreorežiserka same predstave koju izvode akademski glumci Zoran Josić i Marina Stanger te plesačice Sandra Turkalj i Marija Maksimović.

Plesni art laboratorij umjetnička je organizacija orijentirana na eksperimentalne umjetničke uradke. Nositelji organizacije su Melita Sorola Staničić i Senka Baruška. PAL je zamišljen kao jedna umjetnička oaza gdje umjetnici i suradnici mogu stvarati, istraživati, eksperimentirati, raditi na novim idejama, konceptima, kako plesnim tako i interdiscipliniranim uradcima, performansima, instalacijama. Od samog začetka radi u partnerstvu s organizacijom Centar Koraki, a od 2013. godine mijenja sjedište iz Rijeke u Ičiće gdje se orijentira na plesne projekte i upisivanje Opatije na međunarodnu plesnu mapu svijeta.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...