Početna - AUTOMOTO - Citroën C1 stigao u Hrvatsku
Citroen-C1
Foto: web

Citroën C1 stigao u Hrvatsku

U Hrvatsku je stigao novi Citroën C1, blizanac Toyote Aygo i Peugeota 108. Riječ je o drugoj generaciji koja na tržište stiže nakon devet godina.

Prvi je C1 predstavljen na proljeće 2005 godine, po istoj formuli, zajedno s Aygom i 107. Devet godina pristojan je vijek za mali auto, ali došlo je vrijeme za novi. Produžen je sa 344 na 346,6 i sužen sa 163 na 161,5 cm te je boljim iskorištenjem prostora osjetno prostraniji.

U paleti motora su već dobro poznati 3-cilindarski benzinci iz programa PSA: VTi 68, sa 998 ccm i 68 KS, koji je sasvim dovoljan za tu klasu (155 km/h, 14,3 s) te PureTech 82, sa 1199 ccm i 82 KS, s već solidnim temperamentom (170 km/h, 11 s). Osnovna verzije, bez sustava Start/Stop, prosječno troši 4,1, a sa sustavom Start/Stop i robotiziranim 5-stupanjskim mjenjačem – samo 3.8 l. Snažniji troši 4,3.

Dizajn je razigraniji nego kod Ayga i 108, što mu, uz atraktivniju vanjštinu i unutrašnjost, daje snažnu  osobnost. Najviše je povećana solidnost te se više neće imati dojam da je karoserija kao od papira. Izrađena je od čelika visoke čvrstoće pa je, uz ukupnu masu povećanu sa 800 na 840 kg, novi C1 za trećinu otporniji. Kompaktnost i krutost strukture doprinosi boljem osjećaju za volanom te dinamici i sigurnosti. Povećan je temperament, a bitno smanjena potrošnja. Prvi će primjerci biti s petorim vratima i paketima opreme Feel i Shine. Donose sve trendovske elemente te se mogu doplatiti 7-inčni ekran, sustav bez ključa, automatska klima, kamera za vožnju unatrag, senzori za kišu, tempomat, platneni krov i Mirror Screen, koji omogućuje kopiranje podataka s ključa i upravljanje putem tableta.

Novi Citroën C1, kao i C1 Airscape, izvedbe s platnenim krovom, u ponudi je s dvije razine opremljenosti: Feel i Shine, s benzinskim VTi 68 i PureTech 82 motorima. Početna cijena izvedbe novog Citroën C1 Feel VTi 68 je 76.388 kn.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Općina Lovran rekonstruirat će zgradu bivše vojarne uz nogometno igralište Lokva

Nakon dostavljene odluke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije o financiranju prijavljenog projekta „Rekonstrukcija brownfield lokacije u novi Društveni ...