Početna - IZDVOJENO - Cjenik objavili na stranicama župe

Cjenik objavili na stranicama župe

U popisu usluga koje župnici naplaćuju su ‘oprosti’ potrebni za crkveno vjenčanje, a navedeni su iznosi nagrada za svećenike te troškovi prijevoza koje pokriva župa.

Oprost od maloljetnosti i oprost od krvnog srodstva samo su neke od stavki na Taksovniku biskupija Zagrebačke metropolije koji stoji na internetskim stranicama Župe sv. Nikole u Varaždinu.

– Shvaćam ako su nekome nejasne ove stavke jer riječ ‘oprost’ ljude asocira na grijeh, ali je zapravo više riječ o dozvolama – objašnjava župnik varaždinske crkve Stjepan Najman. Pojasnio nam je što znače pojedine stavke u neobičnom cjeniku. Župnik Najman ne vidi problem jer su sve stavke u cjeniku uobičajene i definirane u Zakoniku kanonskog prava Katoličke crkve.

Iako se prema crkvenom zakonu ta izvanredna situacija može odnositi i na djevojku s navršenih 14 godina, Obiteljski zakon kaže da se brak iznimno može sklopiti tek nakon što oba mladenca navrše 16 godina.

– Oni moraju zadovoljiti uvjete koje je propisala država, što znači da ih se šalje na psihijatrijsko vještačenje, liječnički pregled i socijalnom radniku. Nakon što dobiju sudsko rješenje, komisija razmatra zahtjev za sklapanje braka. Ako se maloljetne osobe žele vjenčati u Crkvi, moraju dostaviti sudsko rješenje te u Crkvi još razgovaramo i s roditeljima maloljetnika. Stavka u taksovniku odnosi se na komisijske pristojbe – objasnio je župnik. Cijena te usluge iznosi 50 kuna.

Neke od cijena:  Oprost od ženidbenog navještaja 25 kuna, Oprost od zapreke razlike vjere 25 kuna, Dopuštenje mješovite ženidbe 25 kuna, Postupak proglašenja mrtvim 25 kuna, Razne potvrde 20 kuna itd.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...