Početna - IZDVOJENO - Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, Riječani daruju krv više i češće od državnog prosjeka
vise od krvi
web

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, Riječani daruju krv više i češće od državnog prosjeka

Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka u prošloj je godini prikupilo 10.779 doza krvi, odnosno 898 mjesečno, što je blizu šest darivatelja na sto stanovnika, dok je prosjek u Hrvatskoj 4,59 doza. Značajno je da je veći broj muškaraca koji daruju krv, oko 85 posto, tako da animacija žena za darivanje krvi predstavlja izazov i nešto čemu u budućnosti treba posvetiti posebnu pažnju.

Od ukupnog broja prikupljenih doza, devet posto dale su osobe koje su prvi puta darivale krv. Od siječnja do rujna ove godine Crveni križ Rijeka prikupio je 8.338 doza krvi, odnosno 936 doze mjesečno, kazao je to predsjednik Savjeta darivatelja krvi GD Crvenog križa Rijeka Ivo Vidotto, na prošlotjednojkonferenciji za novinare održanoj povodom 25. listopada – Dana dobrovoljnih darivatelja krvi.

Vidotto je podsjetio kako se Dan DDK-a obilježava 25. listopada, na dan kada je 1953. godine u organizaciji Crvenog križa u Sisku održana prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Za svaku pohvalu su brojke ostvarene u 2015. godini, kada je u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, uz pomoć velikog broja volontera i u suradnji transfuzijskim službama, prikupljeno 154.186 doza krvi, što je za 7.771 dozu više od predviđenog plana te 9.061 doza više u odnosu na 2014. godinu, istaknuo je Vidotto.

Također, novinarima je predstavljen i zbornik radova sa stručnog simpozija »Više od krvi«, održanog 12. prosinca 2014. godine, na kojem su sudjelovali predavači iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije, a u kojem su obrađene teme relevantne za transfuzijsku medicinu i organizaciju darivanja krvi.

Novinarima se obratila i predsjednica riječkog Crvenog križa Kim Anić, koja je kazala kako se ovogodišnji Dan DDK obilježava u godini velikog jubileja – 135. godišnjici Crvenog križa Rijeka, koji veliki dio svojih aktivnosti posvećuje upravo darivateljima krvi.

Voditeljica Jedinice za prikupljanje krvi Kliničkog Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka, dr. Snježana Buneta Skorup, kazala je kako je Dan dobrovoljnih darivatelja krvi dan kada slavimo humanost. Ujedno je čestitala i zahvalila darivateljima krvi na spašenim životima.

– Da nema ovakvih ljudi kao što su darivatelji krvi, mnogi bi se životi prerano ugasili. Ovo je prigoda potaknuti i ostale, zdrave osobe da se priključe davalaštvu krvi, jer darivanje krvi je način života koji promorvira humanost, brigu prema najslabijima, bolesnima, ljudima čiji je život ugrožen, kazala je dr. Buneta Skorup, dodajući kako su potrebe riječkog Zavoda za transfuzijsku medicinu nakon što je postao regionalni centar, uključujući Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku županiju, sada 25 tisuća doza krvi

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...