Početna - IZDVOJENO - Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti
Liburnija

Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti

Danas, 8. listopada u Hrvatskoj se slavi Dan neovisnosti, državni praznik kojim se obilježava dan kada je Hrvatski sabor donio Odluku o raskidu državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Naime, 8. listopada 1991. godine, nakon jednoglasne odluke o raskidu državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, Sabor je ujedno utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Ta je značajna odluka Hrvatskog sabora donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Naime, stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja 1991. godine, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem.

Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, 7. listopada 1991. godine, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.

Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Povodom obilježavanja Dana neovisnosti, delegacija Grada Opatije predvođena zamjenikom gradonačelnika Opatije Fernandom Kiriginom položila je jučer prijepodne vijence i zapalila svijeće na spomenike poginulim braniteljima u Opatiji, ispred Vile Antonio, te u Voloskom.

foto: opatija.hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...