Početna - IZDVOJENO - Dan Primorsko-goranske županije
pgžupanija

Dan Primorsko-goranske županije

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u HKD-u na Sušaku i polaganjem vijenaca na groblju Drenova bit će obilježen Dan Primorsko-goranske županije (14.travanj). Na svečanosti koja počinje u podne će biti uručene i županijske nagrade.

Nagrada za životno djelo bit će uručena Ivanu Pavačiću, godišnje će primiti Gordana Nikolić,Goran Filipec i Društvo “Naša djeca” iz Opatije, a dobitnici posebnih priznanja su Mirjana Diminić i Policijska uprava primorsko-goranska. Glazbenik, glazbeni pedagog, melograf i sopac Ivan Pavačić dobitnik je nagrade za životno djelo za izniman doprinos promicanju tradicijske glazbe Hrvatskog primorja. Koautor je više od 400 radijskih emisija Mantinjada Hrvatskog primorja. Jedan je od utemeljitelja Udruge sopaca otoka Krka i autor četiriju melografija s više od 900 naslova. Njegovi zapisi narodnih napjeva i snimke izvornih izvođača krčkih sopaca i pučkih pjevača, temelj su škole svirke sopela i pučkog pjevanja, koju Pavačić vodi već 22 godine.

Gordana Nikolić, dekanica i osnivačica Visoke poslovne škole PAR, dobitnica je godišnje nagrade. Prošle je godine proglašena poduzetnicom godine u Hrvatskoj, članica europske mreže ambasadorica poduzetništva, te dobitnica priznanja Europske platforme za prometnu znanost. Goran Filipec, pijanist, godišnju nagradu je dobio za promicanje glazbe sušačkog skladatelja, pedagoga i pijanista Ive Mačeka (1914.-2002.) te za promicanje hrvatske glazbene baštine u svijetu, od Carnegie Hall-a do Mariinsky teatra u Sankt Petreburgu.

Udruga Društvo “Naša djeca” Opatija nagradu prima za promicanje dječjih prava te organiziranje slobodnog vremena djece. Uz besplatnu pomoć u učenju, organizatori projekta su Kolibrići za djecu s teškoćama u razvoju, a dobitnici su i svjetske nagrade organizacije Child and Youth International, za vodstvo u civilnom društvu. Posebna priznanja PGŽ primit će Mirjana Diminić, predsjednica Njemačko-hrvatske zajednice iz grada Karlsruhea za humanitarni rad te Policijska uprava primorsko-goranska za povećanje sigurnosti i prevenciju štetnog ponašanja. U programu u HKD-u na Sušaku nastupit će plesni klub Dance queen, Marko Kalc i Katja Budimčić Sabljar, a u ime nagrađenih uzvanicima će se obratiti Ivan Pavačić.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

EPK Susjedstvo Kastav inicijativom prema ministarstvima poziva: Sačuvajmo ugrožene jezike!

Na web platformi susjedstva Kastav predstavljena je, između ostalog, i inicijativa za očuvanjem svih dijalekata hrvatskog jezika, a sljedećeg će ...