Početna - IZDVOJENO - Danas “Film izvan okvira” dovodi Jamesa Joycea i Nikolu Lorencina u Art kino
art-kino
ilustracija

Danas “Film izvan okvira” dovodi Jamesa Joycea i Nikolu Lorencina u Art kino

Knjižnica Art-kino, u sklopu programa «Film izvan okvira», donosi predstavljanje knjige Nikole Lorencina o Jamesu Joyceu i filmu.

U srijedu, 9. ožujka s početkom u 19 sati Nikola Lorencin, redatelj i filmski kritičar, predstavlja svoju knjigu «Džejms Džojs i film» u kojoj istražuje veze slavnog pisca i sedme umjetnosti. S autorom razgovaraju filmski kritičar Dragan Rubeša, filmski teoretičar Miroljub Stojanović te filmski stručnjak Miroslav Tatić. Nakon predstavljanja prinove knjižnice Art-kino, na repertoaru kina će se naći dva filmska kolaža Nikole Lorencina.

Prema književnim su djelima Jamesa Joycea snimani filmovi, no te ekranizacije nisu pobudile veliku pažnju sineasta, smatra redatelj i kritičar Nikola Lorencin. Poznati autor ovu ‘nepravdu’ ispravlja svojom knjigom jednostavnog naziva, no ‘joyceovske strukture’. Jedna od zanimljivosti koju iznosi Lorencin iz same biografije Jamesa Joycea je da je autor, uz podršku talijanskih biznismena, krajem 1909. u Dublinu otvorio Kinematograf Volta, prvo kino u Irskoj.

Nakon predstavljanja prinove knjižnice Art-kino u izdanju Filmskog centra Srbije, na velikom će se platnu prikazati dva filmska kolaža – «Kolaž Jamesa Joycea» i «Kolaž Istra, Rijeka, Primorje».

Nikola Lorencin, rođen 1940. u Jagodini, filmski je i televizijski redatelj, kritičar i pedagog. Školovao se u Zemunu, Puli i Beogradu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu (Opća književnost i teorija) te na Akademiji za pozorište, radio, film i TV (Filmska i TV režija) u Beogradu. Ostvario veliki dokumentaristički i televizijski opus. Snimio je veliki broj dokumentarnih i igranih televizijskih filmova.

Lorencin je bio i selektor programa «Istra i mi» u Beogradu te autor ciklusa dugometražnih dokumentaraca «Luna rossa» koji je započeo prije 15-ak godina i koji prati život obitelji i događaje kroz koje su prolazili mnogi naraštaji Mattea Lorenzina, prožimajući sudbine istarskih iseljenika tijekom 20-ih godina prošlog stoljeća.

Živi u Beogradu, gdje je, do mirovine, kao redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti nastojao povezati svoje redateljsko iskustvo i pedagošku praksu. Predavao i na drugim školama ili seminarima – u Beogradu, Nišu, Lazarevcu, Jagodini, Puli. Dvije je godine bio umjetnički direktor beogradskog Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (2000. – 01.) te je dvije godine nakon bio i predsjednik Savjeta istog Festivala.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...