Početna - IZDVOJENO - Danas otvorenje izložbe Zbirke turističkih karata i planova, Opatija
Umjetnički paviljon Juraj Šporer

Danas otvorenje izložbe Zbirke turističkih karata i planova, Opatija

Otvorenje izložbe ‘Zbirke turističkih karata i planova’, autorice Mirjane Kos održat će se ovog utorka, 22. prosinca s početkom u 19.30 sati, u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.

Turističke karte u kartografskom smislu spadaju u tematske karte. S aspekta povijesti turizma i turističke baštine, u njih ubrajamo sve vrste karata koje turisti koriste. Mahom su rađene na podlozi pojednostavljenih topografskih karata, obogaćenih turističkim sadržajima. Na njima su ucrtane: smještajne zgrade, toplice, kupališta, kulturna i prirodna baština, etno, gastro i eno osobitosti nekog područja i slično. U širem smislu, u turističke karte spadaju planovi gradova, autokarte, karte željezničke mreže, nautičke karte, karte udaljenosti i podmorja.

Karakterizira ih dopadljivost, raznobojnost, opremljene su zornim kartografskim znakovima, fotografijama, crtežima, ilustracijama. Prvi turistički zemljovidi pojavljuju se od zadnja dva desetljeća 19. stoljeća kada započinje organizirani turizam. Definiramo ih kao one karte na kojima su ucrtani elementi turističke infrastrukture – kupališta, šetnice, hoteli, pansioni, restorani i slično.

Turističke karte imaju zadaću privući posjetitelje u određenu destinaciju, informirati ih o mogućnostima boravka i smještaja, predočiti ponudu, a kasnije postaju memorabilije, predmeti spomena na odmor, putovanje, ugodno provedeno vrijeme kojeg se rado prisjećamo.

Izložba predstavlja Zbirku turističkih karata i planova koje Hrvatski muzej turizma prikuplja od osnutka. Odabrane su karte po razdobljima i vrstama. Povodom ove izložbe organizirano je opsežno prikupljanje karata kojem su se proizvoljno odazvale turističke zajednice općinske, gradske i županijske razine. Na taj način je fundus Zbirke znatno povećan, stoga zahvaljujemo svima koji su u tome sudjelovali. Sve darovane i otkupljene karte bit će trajno čuvane za buduće naraštaje.

Ovom izložbom Hrvatski muzej turizma uključuje se u obilježavanje Međunarodne godine karata (International Map Year), a izložba ostaje otvorena do 22. siječnja.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...