Početna - IZDVOJENO - Danas ponovo počinje “Opatija Coffeehouse Debates” u Kavani Continental
opatija_coffehouse_debates

Danas ponovo počinje “Opatija Coffeehouse Debates” u Kavani Continental

Nakon tromjesečne ljetne stanke nastavlja se održavanje panel-diskusija u Kavani Continental. Nova se akademska godina tako otvara panel-diskusijom na temu nacionalizma i porasta radikalne desnice u Europi, koja će se održati u utorak, 4. listopada s početkom u 20 sati u Kavani Continental.

Nakon globalne financijske krize i imigrantskog vala s Bliskog istoka radikalna desnica bilježi uspjehe u svim dijelovima Europe, od zemalja Višegradske skupine (Mađarska, Poljska i Slovačka) preko Balkana (Makedonija, Srbija, Grčka) do zemalja zapadne Europe. Na referendumu izglasani izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske Unije, kao i sve manja potpora politici Angele Merkel, popraćena opadanjem popularnosti stranaka desnog i lijevog centra u korist ekstremnijih alternativa (npr. izborni uspijeh AfD-a u Berlinu), upućuju da bi Europa za nekoliko godina mogla izgledati bitno drugačije nego što izgleda danas.

Uzroke pojave novog nacionalizma i porasta radikalne desnice u Europi, njihove oblike i speficifčnosti, kao i teorijske koncepte na kojima počivaju opisat će panelisti Ljubomir Frčkoski i Denis Romac. O pravnim i teorijskim postavkama novog europskog nacionalizma, kao i o razvoju radikalne desnice na području jugoistočne Europe govoriti će Ljubomir Frčkoski, profesor sa Pravnog fakulteta u Skopju, bivši makedonski ministar unutarnjih i vanjskih poslova, jedan od tvoraca makedonskog ustava i osnovača makedonske obavještajne službe (AR). Frčkoski je ujedno i autor većeg broja knjiga i znanstvenih članaka, a posebno se ističe njegova nedavno izdana knjiga ‘Restless Nationalism’. O porastu radikalne desnice u Europskoj Uniji, pa tako i u Hrvatskoj, govoriti će Denis Romac, novinar i bivši glavni urednik Novog lista, a trenutno i potpredsjednik Hrvatskog novinarskog društva. Romac je diplomirao sociologiju na Sveučilištu u Zagrebu, pet je godina radio u HINA-i i autor je velikog broja članka i kolumni u brojnim tiskanim novinama, kao i na portalima.

Organizatori iz Udruge “Kulturni front”, Milenij hotela i Filozofskog fakulteta u Rijeci pozivaju sve zainteresirane da navrate do Kavane Continental, te se uz šalicu čaja ili kave pridruže raspravama o aktualnim društveno-političkim i znanstvenim temama.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...