Početna - IZDVOJENO - Danas počinje Riječki festival autora i sajam knjige
rijeka
foto: Freepix.biz

Danas počinje Riječki festival autora i sajam knjige

Književno proljeće u Rijeci i ove godine obilježit će Riječki festival autora i sajam knjige Vrisak, sada već ukupno deveti po redu ako u njegovu povijest ubrojimo i Kičmu. No Vrisak ustrajno već četvrtu godinu pod tim imenom, kao sajam u organizaciji izdavačke kuće VBZ, u Rijeku dovodi relevantne domaće, ali i svjetske autore. Tako se može zaključiti i prema najavama ovogodišnjeg izdanja, koje će se tradicionalno održati na više riječkih lokacija od 2. do 12. lipnja.

Domaćini i gosti

Svoje knjige predstavit će Rade Šerbedžija, Dragan Velikić, Ivica Đikić, Borivoj Radaković, Ivana Bodrožić, Edo Popović, Ahmed Burić, Daša Drndić, Milorad Popović, Delimir Rešicki, Jurica Pavičić, Drago Glamuzina i drugi domaći i susjedni pisci, ali jednako tako i strani pisci iz VBZ-ove edicije »Europom u 30 knjiga«. Tako u Rijeku dolaze: Christos Oikonomou iz Grčke s knjigom »Nešto će se desiti, vidjet ćeš«, Josefine Klougart iz Danske s knjigom »Jedno od nas spava«, Monika Kompanikova iz Slovačke s knjigom »Peti brod«, Myrto Azina Chronidi s Cipra s knjigom »Eksperiment«, Tonu Onnepalu iz Estonije s knjigom »Pogranični teritorij«, Emil Andreev, bugarski pisac koji se prošle godine predstavio na Vrisku knjigom »Staklena rijeka«, a ove godine će govoriti o filmu koji je po knjizi snimljen te Riika Pulkkkinen iz Finske s knjigom »Istina«.

Rade Šerbedžija predstavit će »Izabrane pjesme« prvi dan sajma, a već drugi dan, petak, donosi Velikićevog »Islednika« i Đikićevog »Bearu«. Subotu će obilježiti Radaković, koji će se pitati »Što će biti s nama«, ali i riječko čitanje poezije u režiji Milana Zagorca, prenosi Novi list.

Ri lit završnica

Riječki ton bit će i na početku sljedećeg tjedna, kad će se publici predstaviti polaznici CKP-ovih radionica pisanja kratkih priča dvaju Zorana, Krušvara i Žmirića, od kojih će potonji voditi i besplatnu radionicu kratke priče za studente u utorak u 12 sati u Muzeju djetinjstva. No utorak će definitivno obilježiti »Rupa« Ivane Bodrožić u Book caffeu Dnevni boravak u 19 sati.

Popović sa svojim »Poglavnikovim pudlom« dolazi u srijedu, a Daša Drndić će u četvrtak predstavljati »Eeg«. Novog Rešickog, u knjizi »Lovci u snijegu«, moći će se okusiti u petak.

Bogat sajamski program, koji uključuje i brojne afterpartyje, završit će u subotu. Već od podne kreću Milan Zagorac i »Noina avantura«, a predstavit će se još i Jurij Hudolin, Jurica Pavičić s recentnom »Ženom s drugog kata« te Drago Glamuzina s »Everestom«. Kako i priliči riječkom sajmu, književni program zaključit će se nastupom riječke neformalne književne skupine Ri lit, koja će svoj književni performans održati u 21,30 sati na botelu Marini.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...