Početna - IZDVOJENO - Danas predavanje Davora Pavune u Rijeci
web

Danas predavanje Davora Pavune u Rijeci

Prof. dr. sc. Davor Pavuna sa Švicarskog federalnog instituta za tehnologiju (Swiss Federal Institute of Technology, Lausanne, Switzerland) gostuje danas 2015. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

U sklopu navedenog posjeta, profesor Pavuna će održati znanstveno popularno predavanje na temu “Voda, naš svakodnevni znanstveno-životni izazov”.

“Svi smo na studijima naučili sto je H-O-H, kemijska molekula i kako je voda važna u životu u zdravlju. U ovom znanstveno-popularnom predavanju, ilustrativno pokazujem da je zanemareni, rotacijski stupanj slobode H-O-H molekule, izuzetno bitan za dinamiku ponašanja vode te se kolektivna dinamika klastera vode i vrtloga (bitnih za život) treba opisivati fraktalnom matematikom, a ne pojednostavljenim Bernoullijevim pristupom ‘tvrdih-kuglica’”, kažu s Medicinskog fakulteta.

Ujedno, danas znamo i što je četvrto agregatno stanje vode te moguću ulogu takve vode u energetici budućnosti.

Štoviše, za bio-medicinsko ponašanje vode te metabolizam je izuzetno bitno shvatiti da rotirajuća, izvorska voda (često obogaćena kisikom) ima drugačija svojstva nego “kompresirana”, voda iz slavine.

Vrlo konkretnim primjerima pokazujem da je ključno da si zaštitimo izvore pitke vode te da nerazumijevanje vode u našoj civilizaciji, jeste ozbiljan izazov za sve nas”, dodaju s fakulteta.

Davor Pavuna, profesor je fizike i voditelj grupe za supravodljivost na švicarskom državnom institutu EPFL u Lausanni. Diplomirao je na zagrebačkom Prirodoslovno – matematičkom fakultetu 1977. godine te doktorirao na Cambridgeu 1982. godine. Njegova bibliografija obuhvaća više od 150 znanstvenih radova, uredio je dvadesetak stručnih knjiga, održao mnogobrojna predavanja na najprestižnijim sveučilištima i institucijama u svijetu. Uz autorstvo velikog broj znanstvenih radova i knjiga, bio je savjetnik brojnih korporacija i institucija diljem svijeta, a donedavno je radio i za vladu SAD, a kao savjetnika na području energetike ga je angažirao američki predsjednik Barack Obama.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...