Početna - IZDVOJENO - Danas predavanje “Herkul, zaštitnik rimske Pule i njegovi prikazi na antičkom novcu”

Danas predavanje “Herkul, zaštitnik rimske Pule i njegovi prikazi na antičkom novcu”

Obavještavamo sve zainteresirane da Ogranak Matice hrvatske u Opatiji, u suradnji s filatelističko-numizmatičkim društvom u Rijeci i Arheološkim muzejom Istre organizira za članove i građanstvo javno predavanje pod naslovom:

Herkul, zaštitnik rimske Pule i njegovi prikazi na antičkom novcu

Erika Trbojević,  mag. archaeol. i mag. edu. hist. art.vanjska suradnica Arheološkog muzeja Istre

Herkul, jedan od najvećih heroja antičkih mitova, u rimsko doba štovan je kao zaštitnik kolonije Pole. Potvrda se nalazi u službenom nazivu kolonije, Colonia Iulia Pola Pollentia Herculanea. Razni arheološki nalazi, kao što su žrtvenici, brončane figure te gradska vrata, ukazuju nam na važnost i rasprostranjenost štovanja Herkulovog kulta na području današnje Pule. Specifična ikonografija ovog heroja olakšava nam njegovo prepoznavanje na različitim likovnim prikazima među koje ubrajamo i novac. Heraklo se pojavljuje, prvo na grčko – helenističkom novcu, a zatim i na rimskim kovovima kao Herkul.  Motivi koji se javljaju na novcu nerijetko su vezani uz mitologiju. Kada se govori o Heraklu tu se ističu Heraklovih dvanaest zadataka. Osim toga Heraklo je, kao simbol carske moći, vezan uz novac mnogih vladara počevši od Aleksandra Velikog pa sve do kasnijih rimskih careva. Bitnu ulogu odigrao je i na kovovima tetrarha krajem 3. i početkom 4. stoljeća. Raspadom tetrarhije Herkul polako gubi svoje mjesto na novčanim emisijama. Prelaskom na kršćanstvo utjecaj poganskih kultova slabi, a Herkul postaje samo priča iz davnina koja srećom nikad nije potpuno zaboravljena.

Predavanje će se održati u ponedjeljak 21. studenoga  2022. godine s početkom u 18:30 sati u auditoriju Vile Antonio u Opatiji, u ulici Vladimira Nazora 2 (iza hotela Pariz).

Izvor: Grad Opatija

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...