Početna - IZDVOJENO - Danas predstavljanje novog bibliobusa
bibliobus

Danas predstavljanje novog bibliobusa

U petak 18. 12. u 11 sati ispred Središnjeg odjela Gradske knjižnice Rijeka na lokaciji Palača Modello/Matije Gupca 23 bit će održano predstavljanje novog vozila Gradskog bibliobusa Gradske knjižnice Rijeka. Na predstavljanju će nazočiti gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ravnateljica Gradske knjižnice Rijeka Gorana Tuškan te predstavnik glavnog sponzora INA-e.

Bibliobus je nastao preradom IVECO Daily furgona, vozila ukupno dopuštene mase do 5,2 tona, najvećeg furgona dostupnog na tržištu s tovarnim prostorom duljine 5 metara, s motorom po novom Euro 6 standardu, a duljine 7,6 m. Police su rađene kao prilagodljive malom prostoru i za primanje što većeg broja knjiga. Za originalno likovno rješenje vanjštine bibliobusa zaslužan je riječki umjetnik Ivo Matošić.

Cijena samog vozila s PDV-om iznosila je 312 098,75 kuna, nadogradnja 276 415, a likovno uređenje 17 473,37 kuna.

Dosadašnje vozilo služilo je od 1989. godine te je postalo neadekvatno i nepouzdano za obavljanje usluge u novim gradskim okolnostima. Europski prosjek i preporuka promjene bibliobusnog vozila kažu da je rok trajanja 10 godina.

S novim vozilom promijenit će se i neki oblici usluge – uvest će se nova stajališta, posebno na mjestima do kojih dosadašnje nepraktično vozilo nije moglo, u pojedina naselja i ulice počet će stizati i u popodnevnim satima… Obujam vozila je manji s obzirom da to zahtijevaju nove potrebe, struktura i način funkcioniranja grada kao što je Rijeka 2016. godine. Od siječnja, kada krene riječkim ulicama, na raspolaganju u vozilu bit će više od 2 000 knjiga, dok cijeli fond bibliobusa čini 20 000 knjiga.

Nabava novog bibliobusnog vozila u značajnoj je mjeri i rezultat akcije “Pogurajmo bibliobus” koja se odvijala od rujna do prosinca 2014. godine, a kojom je javnost senzibilizirana za probleme bibliobusnog vozila, mogućnost ukidanja vrijedne usluge te su njome prikupljana sredstva za novo vozilo.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...