Početna - IZDVOJENO - Danas sastanak sa strankama, HDZ očekuje istupanje iz arbitraže
piranski zaljev
web

Danas sastanak sa strankama, HDZ očekuje istupanje iz arbitraže

Premijer Zoran Milanović u ponedjeljak će se sastati s parlamentarnim strankama kako bi postigli konsenzus o sudbini Sporazuma o arbitraži. Njemu će se, kako javlja HRT, sigurno odazvati i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, jer je riječ o nacionalnim interesima. Inače očekivanja HDZ-a su da Hrvatska istupi iz arbitraže.

U pismu poslanome Arbitražnom sudu i Europskoj komisiji hrvatska Vlada traži hitno očitovanje o kompromitaciji arbitražnog postupka sa Slovenijom. Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u pismu, među ostalim, navodi da su kršena temeljna načela postupka arbitraže.

U pismu Sudu poziva se preostale suce arbitre da žurno pregledaju materijale koji sadržavaju informacije koje su nanijele golemu štetu integritetu cijelog postupka, ali i javnoj percepciji legitimiteta postupka, te se poziva Sud da se očituje o iznesenom, priopćeno je iz ministarstva.

Odgovor suda očekuje se prije izvanredne sjednice Hrvatskog sabora, sazvane za srijedu i četvrtak. Predsjednica države još nije odlučila hoće li sudjelovati na toj sjednici.

Nakon što je Jernej Sekolec podnio ostavku, Sloveniji je počeo teći rok od 15 dana da imenuje novog arbitra. Budući da je zakonska procedura za imenovanje znatno dulja od zadanog roka, stranke su dale odobrenje vladi da sama imenuje arbitra, bez parlamentarne potvrde koju slovenski zakon zahtijeva. Slovenske parlamentarne stranke do ponedjeljka će vjerojatno predložiti  kandidate kako bi novi sudac mogao biti imenovan već u srijedu.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...