Početna - IZDVOJENO - Danas treća po redu ekološka akcija čišćenja pomorja
luka rijeka
foto: freepix.biz

Danas treća po redu ekološka akcija čišćenja pomorja

Ekološka akcija čišćenja podmorja Riječke luke – Eko RiMar 2016. ove će se godine održati na Dan neovisnosti, u subotu, 8. listopada. Uz očuvanje bogatog biljnog i životinjskog svijeta riječkog podmorja, cilj ove akcije je i osvješćivanje javnosti da se krupni i opasni otpad ne baca u more.

 Ovu hvalevrijednu ekološku akciju, treću po redu, predstavili su Dino Matešić, voditelj informiranja i istraživanja tržišta Turističke zajednice grada Rijeke, Snježana Papeš, rukovoditeljica Sektora marketinga Lučke uprave Rijeka, Srđan Škunca, pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem te Ferdo Hitrec, predstavnik Diving centra Marko Polo – Rijeka.

Akcija će se od 15 do 17 sati provesti na potezu od Istarskog pristaništa (Boonker) preko Adamićevog gata i Gata Karoline Riječke do Rive Boduli, a pripreme ronilaca početi već u 13 sati okupljanjem na Gatu Karoline Riječke.

Svoj dolazak najavilo je 100-tinjak ronilaca  iz Hrvatske, Italije i Slovenije, a akciju će podržati i 20-ak volontera na kopnu iz Pomorske škole Bakar, udruge JCI Rijeka (Junior Chamber International – Međunarodna komora mladih Rijeka) te veterani Domovinskog rata.

U riječkoj luci živi biljni i životinjski svijet koji je ugrožen bacanjem krupnog otpada u more, a razgradnja takvih tvari traje jako dugo, upozorila je Snježana Papeš iz Lučke uprave. Tako samo jednoj plastičnoj vrećici za razgradnju treba čak 450 godina, filteru cigarete godina do dvije, a običnoj papirnatoj maramici tri mjeseca. Nažalost, takvim i drugim otpadom nakon svake akcije čišćenja napune se i po tri velika kontejnera.

Pročelnik Srđan Škunca, izražavajući zadovoljstvo što će se akcija održati i ove godine, rekao je kako Grad Rijeka zagovara i brojne druge akcije čišćenja akvatorija. „To je nešto što je već u ušlo u svijest svih nas koji se bavimo prostorom, jer je kvaliteta mora važna ne samo za kvalitetu okoliša i života naših građana nego i za kvalitetu grada kao turističke destinacije“, rekao je pročelnik.

Organizatori akcije Eko RiMar 2016. su Turistička zajednica grada Rijeke i Diving centar Marco Polo – Rijeka, uz suorganizatora Lučku uprava Rijeka te uz pomoć Lučke kapetanije Rijeka, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Pomorske policije, Dezinsekcije Rijeka, Javne vatrogasne postrojbe grada Rijeke, Luke Rijeka, Rijeka plusa, Čistoće, Jadrolinije, Udruge ronilačkih centara Primorsko-goranske županije „Kvarner Diving“, KPA 3. Maj Rijeka, Kluba ronilačkih aktivnosti Kostrena, Kluba ronilačkih aktivnosti INA Kostrena, SNSI International, A.S.D immersioni caschi professionali & divers academy Italy, Pomorske škole Bakar, udruge JCI Rijeka i veterana Domovinskog rata.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...