Početna - IZDVOJENO - Dani novog talijanskog filma u Art-kinu
talijanski film

Dani novog talijanskog filma u Art-kinu

U Art-kino stižu Dani novog talijanskog filma (od 13. do 17. siječnja 2016.) i donose biografski film o Sophiji Loren te izložbu njezinih portreta uz još pet novih filmova širokog žanrovskog raspona.

U srijedu, 13. siječnja s početkom u 18 sati prikazat će se dokumentarni film «Žene koje su postale mit – Sophia pripovijeda o Loren» dok će se u atriju Art-kina moći pogledati izložba «Ieri, oggi, Sophia – portreti jedne dive». U 19 sati prikazat će se biografska drama «Mladi Leopardi» o talijanskom pjesniku Giacomu Leopardiju.

Sophia Loren govori o samoj Loren kroz izbor materijala iz arhiva Instituta Luce – Cinecittà i talijanske televizije RAI, od pedesetih godina do danas. Ovo putovanje u otkrivanje mita jedne jedinstvene glumice u cijelosti je izrađen od dragocjene i ponekad rijetke arhivske građe. Dokumentarni film «Žene koje su postale mit – Sophia pripovijeda o Loren» Marca Spagnolija, osim u srijedu u 18 sati, moći će se pogledati i tijekom trajanja izložbe «Ieri, oggi, Sophia – portreti jedne dive» do 17. siječnja u atriju Art-kina na tablet uređaju.

Biografski film «Mladi Leopardi» Maria Martonea priča je o velikom talijanskom pjesniku Giacomu Leopardiju (1798.-1837.). Rođen u bogatoj, plemenitoj obitelji, odmalena je učio latinski, grčki, hebrejski, aramejski i engleski u očevoj knjižnici. Roditelji su željeli da postane svećenik, no njega je privlačila književnost te počinje pisati prve stihove. Njegov nemiran, znatiželjan duh vuče ga u svijet. No, kada konačno uspije napustiti roditeljski dom, ne nalazi ni sreću ni zadovoljstvo.

Drama «Naša djeca» prati zajedničku večeru dva vjenčana para. Tijekom obroka postaje sve očitije da se iza naizgled neformalnog druženja, skriva dublji razlog njihova susreta – njihova su djeca mogući krivci strašnoga zločina… Na repertoaru Art-kina u četvrtak, 14. siječnja u 18 sati.

«Zlatni dečko» Pupija Avatija prati Davidea koji radi u reklamnoj industriji, a zapravo želi napisati knjigu. Kada mu umre otac, scenarist filmova B produkcije, odlučuje se preseliti u Rim. Tamo upoznaje Ludovicu Stern, izdavačicu koja je s njegovim pokojnim ocem dogovarala izdavanje njegove autobiografije. Davide odlučuje napisati knjigu pod očevim imenom. Uloge tumače Riccardo Scamarcio i Sharon Stone. Film se može pogledati u petak, 15. siječnja u 18 sati.

Komedija «Zbunjeni i sretni» pokazuje kako i psihoterapeutima katkad zatreba pomoć. Marcello ima šaroliku skupinu pacijenata: Nazareno je diler drogom koji pati od napadaja panike, vozač autobusa Pasquale ovisan je o hrani i majci, nimfomanka Vitaliana misli da se zaljubila u Marcella, a Betta i Henry ne osjećaju više međusobnu strast. Sportski komentator Michelangelo pak ima napadaje bijesa nakon suprugine nevjere, a sam Marcello upada u depresiju nakon vijesti koju dobiva od liječnika… «Zbunjene i sretne» pogledajte u subotu, 16. siječnja u 18 sati.

Posljednji film ciklusa, komedija «Oprostite što postojim», na repertoaru Art-kina je u nedjelju 17. siječnja u 18 sati. Pratimo Serenu koja je se nakon doktorata iz arhitekture vraća u rodnu Italiju. Iako iznimno obrazovana, ne uspijeva naći posao. Odlučuje riješiti problem uz pomoć novostečena prijatelja Francesca s kojim ulazi u neobično partnerstvo…

Dani novog talijanskog filma, od 13. do 17. siječnja, održavaju se u suradnji s Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, Hrvatskog filmskog saveza i Art-kina.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...