Početna - IZDVOJENO - Dijelovi HDZ-ovog Gospodarskog programa
karamarko
web

Dijelovi HDZ-ovog Gospodarskog programa

HDZ je omogućio Jutarnjem uvid uvid u Gospodarski program HDZ-a zbog zlonamjernih podmetanja pojedinih medija. U planu je i gradnja osam hidroelektrana te daljnje proširenje Luka Rijeka u funkciji nizinske pruge te posebno Luke Vukovar.

Depolitizacija uprave javnih poduzeća, rušenje parafiskalnih nameta, rezanje birokratskih procedura i uklanjanje prepreka ulagačima- bit će prvi potezi koje će HDZ povući ukoliko pobijedi na predstojećim parlamentarnim izborima.

Sve te mjere, naime, stoje, u HDZ-ovu gospodarskom programu o čijem se postojanju već mjesecima nagađa. No, ako je suditi po dokumentima koje su vidjeli novinari Jutarnjeg lista, u HDZ-u su, čini se, u taj program uložili prilično truda.

Riječ je o opsežnom materijalu IFO instituta na čijoj prvoj stranici stoji oznaka ”povjerljivo”.

Dio programa koji je obradio IFO institut podijeljen je u nekoliko poglavlja, a glavni su naglasci na rješavanju nezaposlenosti, obrazovanju u funkciji zapošljavanja, stranim i domaćim investicijama te izgradnji povoljnije klime za ulagače. Tu je i poglavlje o poduzetništvu i obrtu i reformama upravljanja adminstracijom u javnim poduzećima te zauzdavanje eksplozije javnog duga.

Njemački stručnjaci napravili su i analizu stanja u Hrvatskoj, ali i komparativnu analizu Hrvatske po raznim ekonomskim parametrima s Češkom, Slovačkom i Poljskom.

Primjerice, konkurentnost privatnog sektora, efikasnost javnog sektora, javni dug, BDP…

Kada je riječ o depolitizaciji uprave javnih poduzeća, budu li se u HDZ-u držali obećanja, to bi bilo prvi puta da u javnim poduzećima neće biti imenovanja po političkom ključu.

Neovisno o IFO institutu, HDZ je napravio i katalog od 50 investicijskih projekata, čija je ukupna vrijednost 50 milijardi eura. Dio tih projekata sada se posebno obrađuje, a u cjelosti je završen ”Provedbeni plan investicija Hrvatskih željeznica”. Taj projekt razrađen je na 150 stranica, a plan je, kako kažu u HDZ-u, da se sa 85 posto financira sredstvima iz EU fondova.

U sklopu tog projekta planira se gradnja željeznice Rijeka- Budimpešta te pruge do Pule. U planu je i renoviranje željeznice Zagreb- Beograd.

”Fokusirali smo se na one projekte za koje interese imaju i susjedne zemlje, jer na taj način možemo lakše i brže doći do sredstava”. Kažu u HDZ-u.

U kojem, kad je riječ o financiranju projekata, računaju na sredstva iz EU fondova, na Junckerov fond te na privatni sektor. U HDZ-u ističu i kako će neke od ovih projekata biti moguće završiti u jednom mandatu, dok su neki od njih dugoročni.

Velika pozornost u HDZ-ovom gospodarskom programu pridaje se i navodnjavanju, a za taj posao, za sada, konkuriraju dvije izraelske tvrtke.

U planu je i gradnja osam hidroelektrana te veliki posao oko luke Gaženica koja bi trebala postati luka za kruzere te daljnje proširenje Luka Rijeka u funkciji nizinske pruge te posebno, ističu u HDZ-u, Luke Vukovar.

Među projektima su i Jadransko-jonski pravac te željeznički tunel Učka.

U HDZ-u planiraju gradnju infrastrukture za širokopojasni pristup internetu, gdje bi se moglo obaviti najveće zapošljavanje.

Među prioritetima su im gradnja Pelješkog mosta, LNG terminala na Krku, jadransko- jonski plinovod, ali i gradnja ranije spominjanog kanala Dunav- Sava.

Među 50 HDZ-ovih projekata je i vizualna ujednačenost i energetska učinkovitost zgrada, a za dio tih projekata već ima zainteresiranih investitora.

Paralelno s ovim projektima izradili su i popis zakona koje treba mijenjati i dopunjavati, kako bi se projekti mogli provesti, a jedan od zakona je i Zakon o izvlaštenju.

Dijelove tog Programa je HDZ u ponedjeljak na trosatnom sastanku predstavio i čelnicima sindikata.

Iako je ovih dana objavljeno na internetskim stranicama IFO instituta kako je rok za završetak izrade tog dokumenta za HDZ kraj prosinca, u HDZ-u su to demantirali, objasnivši da će u prosincu IFO institut na svojim stranicama objaviti taj dokument.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...