Početna - ZABAVA - ZANIMLJIVOSTI - Dijetni gazirani napitci su još gori od običnih gaziranih sokova
foto: web

Dijetni gazirani napitci su još gori od običnih gaziranih sokova

Jesu li dijetni gazirani napici bolji jer sadrže umjetne zaslađivače? Nažalost, oni donose neke druge probleme.

Bubrezi

Stručnjaci sa Sveučilišta Harvard proveli su istraživanje na 3.000 žena i zaključili da zbog konzumacije dijetnih gaziranih napitaka dolazi do opadanja bubrežnih funkcija. Budući da šećerom zaslađeni gazirani napici nisu imali isti utjecaj, znanstvenici smatraju da su krivi umjetni zaslađivači.

Metabolizam

Istraživanje na 10.000 osoba koje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta Minnesota pokazuje da je ispijanje samo jednog dijetnog gaziranog napitka na dan povećalo rizik od pojave metaboličkog sindroma za 34 posto. Simptomi metaboličkog sindroma su nakupljanje masnog tkiva na trbuhu i povišen kolesterol.

Apetit

Na Sveučilištu Purdue su dokazali da umjetni zaslađivači remete reguliranje apetita. Tijelo inače regulira unos kalorija i na osnovi količine šećera. Unosom umjetno zaslađene hrane lakše dolazi do prejedanja i debljanja jer tijelo i dalje želi šećer.

Mamurluk

Pijete li koktele s mješavinom dijetnih gaziranih napitaka, mogli biste se prije napiti jer napitak bez šećera omogućava alkoholu da brže uđe u krvotok. Zbog toga ćete imati još gori mamurluk.

Zubi

Dijetna gazirana pića imaju tek 3,2 pH, dakle vrlo su kisela, pa dolazi do trošenja cakline. Stomatolozi tvrde da ljubitelji dijetnih napitaka imaju više pokvarenih zuba.

Plodnost

Bisphenol A koji se nalazi u dijetnim gaziranim napicima povezan je s nizom problema, uključujući i one na srcu, s hormonima i reproduktivnim organima.

Sve naše stanice

Natrijev benzoat i kalijev benzoat u dijetnim gaziranim pićima nalazi se zbog sprečavanja razvoja plijesni. No obje kemikalije povezane su i s oštećenjem stijenki ljudskih stanica.

Kosti

Fosforna kiselina iz dijetnih gaziranih pića omogućuje brže izlučivanje kalcija iz organizma, što s vremenom može dovesti do slabljenja kostiju.

Živci i jetra

Mnoga dijetna gazirana pića sadrže kofein, koji stimulira živčani sustav i opterećuje jetra, posebno ako se piju u neumjerenim količinama. I umjetni zaslađivač aspartam često se povezuje s oštećenjem živčanog sustava.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradonačelnik uručio Povelju počasnoj građanki Anici Zubović

Gradonačelnik Fernando Kirigin i zamjenica Kristina Đukić danas su u Zagrebu posjetili Anicu Zubović, glazbenu umjetnicu koja od ove godine ...