Početna - IZDVOJENO - Diljem Liburnije podigunti Pusti

Diljem Liburnije podigunti Pusti

Počelo je, počelo…..Maškare su nas preuzele!!!

Jučer, na Antonju, diljem Liburnije dignuti su Pusti.

U Matuljima podizanje pusta započelo je u 16 sati ispred četrdesetak okupljenih. Razlog maloj posjećenosti bila je kiša koja je padala neprekidno te nije dozvolila da se osjeti ono pravo pusno raspoloženje. Pust Johan stavljen je na stup na novoj lokaciji kod autobusne stanice u centru mjesta, i matuljska vlast je predana. No, druga skupina maškara podigla je drugog pusta, Don Fredicu, na staroj lokaciji iznad “šterne”. Matulji imaju dva pusta!

Pust se dizao širom matuljske općine u brojnim mjestima gdje se smjenjivala vlast i dolazila ona pusna. Pust se podizao i u Lovranu, gdje ih je podignuto čak troje.

U Opatiji je gradonačelnik Dujmić predao ključeve grada pusnom gradonačelniku Dušku Jelinčiću Duletu pred okupljenima, kojih bi bilo i više da su vremenske prilike dozvoljavale. Dignut je i pust koji se ove godine zove Komunalko, a zapravo je kanta za smeće. No, tu svečanost prekinuo je jak pljusak.

Tradicionalno podizanje se održalo i u Vasanskoj, kod opatijskog Crvenog križa, gdje se okupilo tridesetak najhrabrijih i najvjernijih prijatelja Vasanske koji su podigli pusta “hrvatski Robin Hood”. Pusni ljudi Vasanske su svojem pustu dali ime Lini.

Ključevi su predani, a sada maškare…

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...