Početna - IZDVOJENO - DIP objavio potpune službene rezultate izbora
Izbori-u-Hrvatskoj

DIP objavio potpune službene rezultate izbora

Državno izborno povjerenstvo nakon ponovljenih parlamentarnih na sedam biračkih mjesta objavilo je potpune službene rezultate izbora.

Ermina Lekaj Prljaskaj zastupat će zajedno albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku manjinu, a Šandor Juhas zastupat će u Hrvatskom saboru mađarsku – pokazuju rezultati parlamentarnih izbora koji su u nedjelju ponovljeni na sedam biračkih mjesta.

Što se tiče ostalih stranaka – rezultati su isti: Domoljubna koalicija – 59 mandata, Hrvatska raste – 56 mandata, Most -19 mandata, IDS-PGS-RI – 3 mandata, Bandić Milan 365 – 2 mandata, HDSSB – 2 mandata, Živi zid – jedan mandat, Uspješna Hrvatska – jedan mandat, nacionalne manjine – 8 mandata.

To su potpuni službeni, ne i konačni izborni rezultati, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik DIP-a Branko Hrvatin pojašnjavajući rokove i postupke koji moraju proći prije nego se rezultati proglase konačnima i dostave relevantnim tijelima – Predsjednici Republike, Saboru i Vladi.

Od sutra bi (utorak) počeo teći rok od 48 sati za žalbe, nakon čega bi Ustavni sud imao najmanje dva dana za njihovo rješenje, to je, dakle, od sutra četiri dana, rekao je Hrvatin i podsjetio da Ustavni sud nakon toga mora dati ocjenu ustavnosti i zakonitosti provedenih izbora.

Hrvatin je iznio i izbornu statistiku – u podjeli saborskih mandata sudjelovalo je osam lista, s kojih je izabrano 143 zastupnika (140 u deset izbornih jedinica i tri u ‘dijaspori’), od čega 55 po preferenciji, što je 38, 4 posto.

To je pokazalo da je ovaj način glasovanja dosta zaživio, primijetio je Hrvatin navodeći da je preferencijalnu mogućnost glasovanja iskoristilo 66,5 posto birača.

Najmlađi izabrani zastupnik je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida koji je rođen 1990. godine, a najstariji zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman, rođen 1946. godine.

Najmlađa zastupnica je Marija Puh iz HNS-a, rođena 1985. godine, a najstarija Marija Ilić iz HSU-a, rođena 1945. godine.

Od 151 zastupnika u novom sazivu Hrvatskog sabora, muškaraca je 128, a žena 23.

Prosjek godina kod muškaraca je 50,8 godina, a kod žena 39,7 godina.

Potpune rezultate objavio je DIP, a možete ih pročitati OVDJE.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...