Početna - IZDVOJENO - “Divovi Patagonije” zavladali Deltom
divovi patagonije

“Divovi Patagonije” zavladali Deltom

Divovi Patagonije stigli su u Rijeku! Najveća putujuća izložba o dinosaurima južne Zemljine polutke otvorena je u bivšem “Exportdrvu” na Delti. Izložbu je postavio Prirodoslovni muzej Rijeka i bit će to, najavljuju, doživljaj za sva osjetila.

Replike kostura dinosaura i modeli dinosaura u prirodnoj veličini čine putujuću izložbu Divovi Patagonije: Istraživanje tek počinje. U postavu Prirodoslovnog muzeja Rijeka, nudi upoznavanje dinosaura i njihovog svijeta svim osjetilima, uz upotrebu najsuvremenijih tehnologija, multimedije i virtualne stvarnosti.

Putovanje vremenom počinje prije više od 230 milijuna godina, kada su Zemljom vladali golemi gmazovi – kopneni, vodeni i zračni. Upoznajemo se s ostacima brojnih vrsta dinosaura, među kojima je i onaj najvećega mesoždera koji je postojao – Giganotosaurus carolinii. Posjetioci dinosaure vide, čuju, osjete…

Izložbu je dosad vidjelo više od 1,5 milijuna ljudi. Bila je postavljena u Torinu, Budimpešti, Haifi, Kopenhagenu, Bukureštu, Beogradu… Posebnost riječkoga postava je što je priča o dinosaurima smještena u kontekst evolucije i razvoja vrsta: paralelno s dinosaurima postojali su i sićušni sisavci koji su se, za razliku od gorostasa, uspjeli prilagoditi promjenama na Zemlji nakon udara meteora prije 65 milijuna godina i preživjeti do danas.

Dio izložaka prilagođen je slijepim i slabovidnim osobama, a na izložbu mogu ući i osobe s poteškoćama u kretanju. Postavljen je niz interaktivnih kutaka, primjerice paleontološka postaja za iskopavanje fosila iz pijeska u prirodnoj veličini, velike slagalice i slično.

Istovremeno je u Exportdrvu postavljena i autorska izložba o životu i uvjetima života u vrijeme dinosaura na našem području Terenski dnevnik jednog paleontologa. Divovi Patagonije gostuju samo u Rijeci i neće ići u ostale hrvatske gradove. Izložba će biti otvorena od ponedjeljka do petka od 9 do 21 sat, sve do 28. veljače 2017. Ulaznica košta 60 kuna, a učenici, studenti, umirovljenici, obitelji i grupe platit će 40 kuna.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...