Početna - IZDVOJENO - Dobitnici književne nagrada Drago Gervais 2015.
drago gervais
web

Dobitnici književne nagrada Drago Gervais 2015.

Dobitnici Književne nagrade Drago Gervais za 2015. godinu su Sebastian Antonio Kukavica iz Rijeke, u kategoriji najboljeg neobjavljenog književnog djela, za zbirku pjesama u prozi pod naslovom „nakon povlačenja mora na kopnu će ostati samo dvodihalice i bunkeri envera hoxhe“ te Katica Ivanišević, u kategoriji najboljeg objavljenog književnog djela na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika, za „Antologiju pjesništva otoka Krka“, objavljenu 2014. godine u izdanju Naklade Lukom iz Zagreba.

Književna nagrada Drago Gervais jedna je od najdugovječnijih književnih nagrada u Hrvatskoj, a dodjeljuje ju Grad Rijeka za poticanje književnog stvaralaštva svake dvije godine. Ove godine u kategoriji neobjavljenog književnog djela članovi Prosudbenog povjerenstva ocjenjivali su ukupno 68 radova autora s područja cijele Hrvatske.

Prosudbeno povjerenstvo ove je godine radilo u sastavu: dr.sc. Aleksandar Mijatović, dr.sc. Milorad Stojević, Darija Žilić, Vlado Simcich Vava i Kristijan Vujičić.

Već punih deset godina književna nagrada Drago Gervais prelazi lokalne okvire i ima nacionalni značaj te se dodjeljuje u dvije kategorije: Nagrada za najbolje neobjavljeno književno djelo neovisno o književnoj vrsti, te Nagrada za najbolje objavljeno književno djelo na čakavskom dijalektu u protekle dvije godine. Nagrada iznosi 20.000 kuna, a dobitnik Nagrade za neobjavljeno djelo stječe i pravo da objavi rad na teret proračunskih sredstava Grada Rijeke.

Gradonačelnik Vojko Obersnel čestitao je dobitnicima nagrada ističući kako je ovo jedna od najdugovječnijih književnih nagrada na području Republike Hrvatske. Također je naveo kako ove godine, nakon dugo godina (od 2009.), nagrada ostaje u gradu Rijeci što njega kao gradonačelnika iznimno veseli.

U obrazloženju Prosudbenog povjerenstva ističe se da rukopis “nakon povlačenja mora na kopnu će ostati samo dvodihalice i bunkeri envera hoxhe” odlikuje prije svega formalnom i sadržajnom inventivnošću i postavljanjem problema na obje razine. Na formalnoj razini, rukopis istražuje granice između stiha i poezije, te poezije i proze, nastavljajući istraživanja sintaktičkih i grafičkih sredstava u oblikovanju retka kao temeljne jedinice. Takav se poetski postupak prenosi u sadržajni sloj teksta u kojem se javljaju teme kartografije, dodekafonije, poliritmije i apstraktnog slikarstva. Kao što se redak oslobađa (‘deteritorijalizira’) od rečenice, tako se redom deteritorijaliziraju zemlja od teritorija, zvuk od tona, linija od oblika. Nagrađeni rukopis se,  poetsko-političkim eksperimentom, žanrovskom, tematskom i formalnom hibridnošću, uklapa u tradiciju svjetske i hrvatske pjesme u prozi, ali i slijedi najnovije trendove takozvane teorijske fikcije, kakvu je razvio Reza Negarestani u Cyclonopedii (2008).

“Antologija pjesništva otoka Krka” predstavlja pak sintetski presjek žive tradicije čakavskog pjesništva otoka Krka od 17. stoljeća do suvremenih pjesnika. Među 42 zastupljenih i predstavljenih autora, ima pjesnikinja i pjesnika koji stvaraju na standardu, međutim ocijenjeno je da antologija daje važan uvid upravo u razvoj čakavskog pjesništva na otoku Krku. Antologija predstavlja autorski pothvat prof. emeritus Katice Ivanišević, koji se ne očituje tek u prikupljanju i odabiru pjesničkih djela, već i knjževnopovijesnom, književnokritičkom i književnoteorijskom situiranju i kontekstualiziranju predstavljenih pjesama. Antologija je opremljena biografijom  autorica i autora, ekscerptima iz književnih studija i pogovorom antologičara.

Pored dobitnika nagrade, Prosudbeno povjerenstvo posebno je pohvalilo sljedeće radove koji su ušli u uži izbor: „Snijeg u magli“ autora Ilije Čorića iz Pule, „Tetovirani zmaj na leđima gorostasa“ autorice Diane Rosandić Živković iz Rijeke, te pjesničke zbirke „Jima nuadie“ autora Nedjeljka Franova iz Kali i „Zamalo zauvijek odgođeno“ autora Đine Đivanovića iz Zagreba.

Svečana dodjela Nagrade održat će se 16. listopada 2015. godine, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, s početkom u 12 sati, dok će se  književni susreti s nagrađenim autorima održati u Gradskoj knjižnici Rijeka.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...