Početna - IZDVOJENO - Dogodilo se…05.ožujka
Foto:Alberto Korda

Dogodilo se…05.ožujka

Danas je  64. dan godine. Do kraja godine ima još 301 dan.

1960.  Snimljena fotografija revolucionara Che Guevare, na sprovodu žrtvama stradalim u eksploziji  broda La Coubre u havanskoj luci. Ovu fotografiju koja je dobila značaj kulturne ikone, preslikane bezbroj puta,  snimio je je kubanski fotograf  Alberto Korda. Fotografija Chea dobila je ime Guerrillero Heroico  (herojski gerilac) i po nekim izvorima najviše je puta reproducirana fotografija u povijesti (navod Victoria and Albert Museuma u Londonu), dok je po drugima čak najpoznatija fotografija na svijetu (prema Maryland Institute College of Art).

1953.  Na današnji dan umro je Josif Visarionovič Džugašvili, poznatiji pod imenom Staljin, u svojoj dači u Moskvi. Uzrok njegove smrti do danas zaokuplja kako povjesničare tako i teoretičare zavjera. Kao službeni uzrok smrti bio je naveden moždani udar. No, poznati su navodi iz Molotovljevih memoara, po kojima se Lavrentij Berija, šef sovjetske tajne policije, hvalio da je on uklonio Staljina. Doista, postoje teorije da je Staljinov moždani udar uzrokovala supstanca varfarin iz otrova za štakore.

1946.  Winston Churchill je u govoru na Westminster Collegeu u Missouriju  godine po prvi put upotrijebio izraz  ‘željezna zavjesa’  što je postao popularan izraz za graničnu liniju koja je dijelila Europu u dva odvojena politička bloka tijekom perioda hladnog rata.Tadašnji govor vio je okarakteriziran kao poziv na preventivni rat, ali se kasnije pokazalo da je Churchil imao vizije koje su se ostvarile.

1923. Umrla je Dora Pejačević hrvatska skladateljica, rodom iz slavonske grofovske obitelji Pejačević. Iza  nje je ostalo je 58 opusa s područja orkestralne, vokalno-instrumentalne, komorne i glasovirske glazbe. Među njima se posebno ističu četiri pjesme za ženski glas i orkestar (Verwandlung op. 37b, Liebeslied op. 39, Zwei Schmetterlingslieder op. 52), Tri pjesme op. 53 na tekstove F. Nietzschea, niz glasovirskih minijatura, Glasovirski kvintet u h-molu op. 40, Gudački kvartet u C-duru op. 58, Simfonija u fis-molu op. 41, Koncert u g-molu za glasovir i orkestar op. 33, Phantasie concertante u d-molu za glasovir i orkestar op. 48 te Sonata za glasovir u As-duru op. 57.

1872. Američki inžinjer George Westinghouse  patentiro je zračnu kočnicu koja je omogućila razvoj željezničkog prometa.

1918. Moskva je postala glavni grad boljševičke Rusije. Do tada je to bio Petrograd.

1933. Američki predsjednik Franklin D. Roosevelt je objavio “bankarski praznik”. Emergency Banking Act službeni je dokument Kongresa SAD-a kojime su zatvorio sve banke i zabranjene bankarske transakcije u SAD-u. Prema planu banke su reorganizirane i, ako su bile dovoljno jake da prežive, ponovo puštene u rad kako bi se u periodu Velike depresije oporavilo posrnulo gospodarstvo.

1933.U Njemačkoj su  godine održani zadnji slobodni izbori prije restrukturiranja zemlje nakon završetka II. svjetskog rata. Hitlerova Nacionalsocijalistička strnka tom prilikom je osvojila 44 posto glasova.

1940. Sovjetski politbiro na čelu sa Staljinom je naredio likvidaciju poljskih intelektualaca i ratnih zarobljenika, među kojima velik broj časnika. Strijeljanje 21.872 osobe u Katyńskoj šumi i Charkowu ostalo je zapamćeno kao Katyński masakr.

1970.Pohranom posljednjih ratifikacijskih povelja u Moskvi, New Yorku i Londonu stupio je na snagu sporazum o zabrani uporabe atomskog oružja.

1994. U južnoafričkom gradu Nelspruitu ‘smućkan’ je najveći frape na svijetu. Čokoladno ‘čudovište’ imalo je zapremninu od 7.400 litara.

1836. Samuel Colt napravio prvi revolver

1912. Prva upotreba zračnih brodova u vojne svrhe

Rođeni:

1133. Henik II. Plantagenet

1326. Ludovik Anžuvinac

1512. Gerardus Mercator

1696. Giovanni Battista Tiepolo

1871. Rosa Luxemburg

1974. Eva Mendes

1975. Jolene Blalock

Umrli:

1827.  Alessandro Volta, talijanski fizičar (* 1745.)

2007.  Ivan Supek, hrvatski fizičar, filozof, pisac i humanist (* 1915.)

2013.  Hugo Chávez, venezuelanski političar i državnik (* 1954.)

Imendani:  Euzebije, Vedran,  Lucije,  Hadrijan, Virgil

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...