Početna - IZDVOJENO - Dogodilo se… 1. svibnja
vremeplov
arhiva

Dogodilo se… 1. svibnja

Danas je 121.dan u godini. Do kraja godine je još 244 dana.

1707. – Škotski i Engleski parlamenti donijeli su Zakon o uniji kojime su Škotska i Engleska kraljevina spojene u jedinstveno Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije. Dvije kraljevine dijelile su krunu odnosno monarha od ‘Ujedinjenja kruna’ 1606. godine kada je škotski kralj James VI naslijedio englesku krunu, ali formalno su još punih stotinu godina bile odvojene.

1776. – Jedna od najmisterioznijih organizacija u povijesti, Iluminati su osnovani u Ingolsadtu u Bavarskoj od strane profesora Adama Weishaupta. Iluminati su bili tajno društvo čiji je cilj bio ukinuti organiziranu religiju isve svjetske vlade te povesti ljudski rod u ‘Novi svjetski poredak’ kojim upravlja apsolutni razum.

1886. – U Chicagu je započeo opći štrajk kojime su se radnici nastojali izboriti za svoje dostojanstvo i prava među kojima i osmosatno radno vrijeme. U prosvjedima u cijelom SAD-u sudjelovalo je između 350.000 i 400.000 radnika i radnica koji su napustili svoja radna mjesta i krenuli u marš ulicama zahtijevajući osmosatno radno vrijeme po principu 8:8:8.

1995. Vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH pod nazivom Bljesak počela je u 5:30 ujutro. Prvi napad HV-a izvršen je na južni  isredišnji dio zapadnoslavonske enklave Reupblike Srpske Krajine snagama sastavljenim od dijelova čeitir profesionalne brigade te niza specijalnih, pričuvnih, domobranskih i policijskih postrojbi. U akciji je sudjelovalo oko 7.200 hrvatskih vojnika i policajaca od kojih je oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginulo 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Napad je uspio preko svih očekivanja pa su već prvoga dana hrvatske snage došle nadomak Okučana i ušle u Jasenovac te ovladale svim bitnim objektima. U samo 31 sat operacija oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac. Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije, no njeno potpuno oslobađanje tada je spriječilo potpisivanje Sarajevskog sporazuma i dolazak mirovnih snaga UN-a. Pouke koje su za obje strane proizlazile iz Bljeska bile su jasne. HV je postala snaga za koju srpske paravojne jedinice više nisu ravnopravan protivnik, znatno bolje naoružana i opremljena nego ranije, HV je sad bila u stanju razbiti pobunu, a postalo je isto tako očito da je hrvatska strana odlučila da se problem u cjelini riješi vojnim sredstvima te da nema smetnji da se to dogodi vrlo brzo što se pokazalo potpuno točnim kada je u kolovozu akcijom Oluja oslobođen ostatak područja okupiranih u sastavu Republike Srpske Krajine.

Rođeni:

1923. – Joseph Heller, američki pisac

1924. – Anđelka Martić, književnica

1947. – Enes Kišević, glumac, pjesnik, dramski pisac

1948. – Davor Domazet-Lošo, časnik HV-a, admiral

1952. – Andrej Šifrer, slovenski pjevač i skladatelj zabavne glazbe

1958. – Jelka Godec Schmidt, slovenska ilustratorica i spisateljica

1969. – Wes Anderson, američki redatelj

1970. – Ingrid Law, američka spisateljica

1980. – Jacek Dehnel, poljski književnik, prevoditelj i slikar

Umrli:

1873. – David Livingstone, škotski misionar i istraživač iz viktorijanske ere

1905. – Antonin Dvorak, češki skladatelj

1921. – Dragutin Hirtz, prirodoslovac i publicist

1942. – Josip Draženović, pripovjedač

1943. – Rade Drainac, srpski pjesnik

1945. – Fran Binički, hrvatski svećenik, pisac, filozof, novinar i esejist

1979. – Valentin Bači, hrvatski pisac, političar

2010. – T. M. Aluko, nigerijski pisac

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...