Početna - IZDVOJENO - Dogodilo se… 10. lipnja
vremeplov
arhiva

Dogodilo se… 10. lipnja

Danas je 161. dan u godini. Do kraja godine je još 206 dana.

1829. – Prva veslačka utrka, poznata i pod nazivim Sveučilišna utrka ili jednostavno “The Boat Race”, između timova osmeraca Oxforda i Camebridgea. Početak jedne od najpoznatijih veslačkih utrka bili su samo razgovori, prijateljska prepucavanja završila su tako što je Oxford poslao službeno pismo Cambridgeu u kojem ih je izazvao na veslački dvoboj na Temzi. Vremensku barijeru od 17 minuta prvi je probio Oxford 1976. godine. Rekordno vrijeme je 16 minuta i 19 sekundi, a postavljeno je od strane Cambridgea 1998. Jedan od najpraćenijih sportskih događaja u Velikoj Britaniji uz rijeku prati oko 250.000 gledatelja, dok putem TV-a utrku gleda više od 400 milijuna ljudi iz 180 zemalja. Utrka se tradicionalno održava bez obzira na uvjete koji vladaju na rijeci pa su nekoliko puta zabilježena i potonuća, a natjecanje se, iako neslužbeno, održalo čak i tijekom 2. svjetskog rata.

1918. – Kod otoka Premude potonuo je austrougarski bojni brod Szent Istvan, danas najveća brodska olupina koja leži na dnu Jadrana. Szent Istvan je porinut u riječkom brodogradilištu, preteči današnjeg 3. maja, 1914. Zaplovio je pod austrougarskom zastavom kao najveći i najmoderniji ratni brod, a danas zbog svoje veličine, ali i mornara kojima je postao posljednje počivalište, nosi nadimak ‘Titanik Jadrana’. Pokušaj proboja bio je tajna operacija, a flota koja ju je provodila bila je podijeljena u dvije grupe. Prva je isplovila 8. lipnja i idući dan uspješno doplovila na odredište, uvalu Slano kod Dubrovnika. Druga grupa krenula je iz Pule 9. lipnja. Na čelu je bio razarač Velebit, a iza njega plovio je Szent Istvan iza kojeg je bio Tegetthoff, dok je u pratnji je bilo šest torpiljarki. Zbog pregrijavanja ležaja na desnoj turbini Szent Istvana brzina konvoja morala je biti smanjena pa je kašnjenje povećano na ukupno 90 minuta. Potapanje Szent Istvana s Tegetthoffa je snimio mornarički časnik Josef Meusburger, a snimka je i danas jedan od najpoznatijih dokumenata o pomorskim havarijama. Talijanska ratna mornarica potapanje Szent Istvana smatra svojim najvećim uspjehom u povijesti, a od 1919. i službeno slavi 10. lipnja kao ‘Festa dela marina’.

Rođeni:

1796. – Antun Mihanović, hrvatski književnik

1819. – Gustave Courbet, francuski samouki slikar

1865. – Frederick Albert Cook, američki zemljopisni istraživač i pisac

1893. – Martin Boyd, australski pisac

1915. – Saul Bellow, američki književnik, dobitnik je Nobelova nagrade za književnost 1976. godine

1928 . – Carl Dahlhaus, njemački muzikolog i estetičar glazbe

1932. – Sonja Bašić, anglist/amerikanist, profesor

1939. – Marinko Drobac, asistent na FOI-u

1957. – Maja Gregl, spisateljica i dramaturginja

1960. – Scott Maccloud, američki autor stripova

1964. – Vincent Perez, glumac i redatelj

1978. – Nina Mitrović, dramaturginja

Umrli:

1900. – Wilhelm Kuehne, njemački fiziolog

1918. – Arrigo Boito, talijanski književnik i skladatelj

1925. – Eugen Adolf Jurinac, biolog, biospeleolog

1973. – Erich von Manstein, njemački feldmaršal u II. svj. ratu

1988. – Louis L’amour, američki pisac

2004. – Ray Charles, američki glazbenik

2004. – Anto Gardaš, hrvatski književnik

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...