Početna - IZDVOJENO - Dogodilo se….15. srpnja
vremeplov

Dogodilo se….15. srpnja

Danas je 196 dan u godini. Do kraja godine je još 170 dan.

1410. – Ujedinjene vojske Kraljevine Poljske i Velike grofovije Litve u bitci kod Grunwalda nanijele su težak poraz moćnom Teutonskom Redu. Združenu slavensku vojsku predvodio je litavski knez Vladislav Jagelo. Bitka kod Grunwalda bila je ključna u Poljsko-litavskom ratu s Teutoncima, a poznata je i kao jedna od najvažnijih europskih bitaka srednjeg vijeka, a uz to je i najveća bitka u kojoj su sudjelovali tipični europski, teško oklopljeni vitezovi. Bitka kod Grünwalda je označila kraj teutonskog širenja, a iako Red nije izgubio mnogo posjeda, ugled im je bio trajno narušen, a otkupnine plaćene za brojne zarobljene plemiće bile su dovoljno visoke da započnu i budući ekonomski krah.

1916. – William Boeing i George Conrad Westervelt u Seattleu su osnovali tvrtku Pacific Aero Products, kasnije preimenovanu u Boeing, ime po kojem je danas poznata. Pacific Aero Products osnovan je samo mjesec dana nakon pokusnog leta B&W, prvog ikada napravljenog ‘Boeinga’ u čijoj su izradi sudjelovali inžinjeri američke ratne mornarice. B&W je kao i mnogi rani Boeingovi zrakoplovi bio namijenjen uzlijetanju i slijetanju na vodene površine. Već 1917. tvrtka je promijenila ime u Boeing Airplane Company, a deset godina kasnije osnovala je Boeing Air Transport koji je nakon spajanja s Pacific Air Transportom postao dio Boeing Airplane Companyja. 1929. opet mijenja ime te se naziva United Aircraft and Transport Corporation, a iduće godine preuzima Pratt & Whitney, Hamilton Standard Propeller Company i Chance Vought, te kupuje tvrtku National Air Transport. Revoluciju zrakoplovne industrije Boeing je izveo 1933. kada je predstavljen Boeing 247, prvi pravi moderni putnički zrakoplov koji je zbog svoje brzine, udobnosti, sigurnosti i lakoće upravljanja postao vrlo popularan među putnicima i pilotima.

Rođeni:

1896. – Alfred Albini, hrvatski arhitekt

1912. – Aleksandar Goldštajn, pravnik, pisac i akademik

1917. – Karlo Mirth, publicist, urednik, izdavač i esejist

1919. – Iris Murdoch, englesko-irska prozaistica

1946. – Linda Ronstadt, američka popularna pjevačica

1954. – Jeff Jarvis, američki novinar

1968. – Shawn Levy, filmski redatelj

1982. – Asja Bakić, profesorica bosanskog jezika i književnosti

Umrli:

1876. – Aleksander Fredro, poljski dramski pisac

1897. – William Thierry Preyer, fiziolog

1904. – Anton Pavlovič Čehov, ruski novelist i dramatičar

1919. – Emil Fischer, njemački biokemičar

1925. – Juraj Kapić, hrvatski pučki pisac

1977. – Konstantin Fedin, ruski pisac

2003. – Roberto Bolano, čileanski književnik

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...