Početna - IZDVOJENO - Dogodilo se…17.ožujka
Foto:web

Dogodilo se…17.ožujka

Danas je  76. dan godine.Do  kraja  ima još 289 dana.

17. ožujka je Dan svetog Patrika.

1924. Osnovana medijska kompanija Metro-Goldwyn-Mayer ili MGM, osnovana je spajanjem Metro Picturesa, Goldwyn Picturesa i Louis B. Mayer Companya. Kompaniju je formirao Marcus Loew s Louis B. Mayerom kao glavnim producentom i to isključivo kako bi proizvodila kvalitetne filmove za kino-lanac Loew’s Theatres. Od kraja ere nijemog filma i tijekom II. Svjetskog rata MGM je bio najvažniji filmski studio u Hollywoodu, a na svom je vrhuncu proizvodio u prosjeku jedan film tjedno.

1941. Kraljevina Jugoslavija kapitulirala je pod naletom osovinskih sila  Pod primamljivim obećanjima, Kraljevina Jugoslavija ranije je pristupila Trojnom paktu, ali je nakon puča organiziranog od strane Engleske nekoliko dana poslije, došlo do smjene vlasti i razvrgavanja ugovora o pristupu. Navedeni događaji nisu se slagali s planovima nacističkih vođa, te su pripremili napad na Kraljevinu Jugoslaviju koja je u kratkotrajnom travanjskom ratu koji je trajao od 6. do 17. travnja 1941. Kraljevina Jugoslavija nestala pod nasrtajima fašističke Italije i Trećeg Reicha.

1964. Na Kubi se  uz potporu CIA-e odvio događaj koji Kubanci zovu La Batalla de Girón, u ostatku svijeta poznatiji kao iskrcavanje u Zaljevu svinja. U planu da sruše revolucionarnu kubansku vlast s Fidelom Castrom na čelu, američki agenti obučili su i opremili skupinu kubanskih emigranata koji su nakon iskrcavanja trebali destabilizirati Kubu i na taj način omogućiti otvorenu američku potporu svrgavanju novog režima. Međutim, plan je proveden krajnje neprofesionalno, te je nakon samo tri dana borbe kubanska vojska potpuno porazila invazijske snage osramotivši SAD na čije je čelo nepuna tri mjeseca ranije izabran demokratski predsjednik John F. Kennedy.

1397. Geoffrey Chaucer  po prvi je put na dvoru engleskog kralja Richarda II. ispričao priče iz Canterburya. Pjesnik, filozof, dvorjanik i diplomat, Chaucer je najpoznatiji upravo po nedovršenom djelu priča iz Canterburya od kojih su dvije napisane u prozi, a ostale u stihovima, te mnogi smatraju da je na to djelo snažno utjecao Decameron Giovannija Boccaccia.

1937. Crtani lik Daffy Duck debitirao je u kratkom crtanom filmu Texa Averyja Porky’s Duck Hunt u proizvodnji studija Warner Bros kao najbolji prijatelj  Bugsa Bunnyja.

1986. Završio je jedan od najdugotrajnijih ratova u povijesti, onaj između Kraljevine Nizozemske i otočja Scilly koje se nalazi kraj obale Cornwalla na britanskom jugozapadu. Rat koji je započeo tijekom drugog engleskog civilnog rata između rojalista i parlamentaraca koji su bili u savezu s nizozemskom mornaricom.

1524.Prva europska pomorska ekspedicija otkrila mjesto na kojem će u budućnosti nastati New York. Vođa ekspedicije bio je slavni talijanski istraživač Giovanni de Verrazzano, inače porijeklom iz Toskane

1953.Započelo emitiranje  Radio Sljemena  hrvatske  nekomercijalne  radio postaja koja je dio Hrvatskog radija i emitira svoj program na području Zagreba i šire okolice

45. pr. Kr. – Julije Cezar postigao je svoju posljednu vojnu pobjedu u bitci kod Munde, porazivši optimatske snage Tita Labiena i Pompeja Mlađeg. Posljednja Cezarova bitka, kod Munde, današnja Španjolska, bila je pobjeda nad Pompejevim nasljednicima i otvoren put prema položaju diktatora.

1861.  Završio proces ujedinjenja Italije proglašenjem Kraljevine Italije (bez Rima).

1901.   Izložba 71 slike Vincenta van Gogha izazvala je senzaciju u Parizu, 11 godina nakon njegove smrti.

1941.   U Washingtonu, DC otvorena je National Gallery of Art.

1958.   Lansiran je Vanguard 1, prvi satelit na solarni pogon i trenutno najstariji objekt u svemiru kojeg su lansirali ljudi.

1959.   Dalaj Lama pobjegao s Tibeta u Indiju.

1969.  Izrael je dobio svoju prvu premijerku, Goldu Meir.

1991.  Diego Maradona uhićen je zbog uzimanja kokaina.

2004.   Izbili su žestoki međuetnički sukobi na Kosovu, nekoliko je osoba poginulo.

Rođeni:

1847.   Jovan Paču, srpski skladatelj i pijanist († 1902.)

Umrli:

180.   Marko Aurelije, rimski car (* 121.)

461.   Sveti Patrik, irski svetac zaštitnik

1736.   Giovanni Battista Pergolesi, talijanski skladatelj (* 1710.)

1782.  Daniel Bernoulli, švicarski matematičar i fizičar (* 1700.)

1853.   Christian Doppler, austrijski fizičar (* 1803.)

1893.   Ljudevit Vukotinović, hrvatski književnik i znanstvenik (* 1813.)

1914.  Antun Gustav Matoš, hrvatski književnik (* 1873.)

1942.  Nada Dimić, sudionica NOB-a i narodni heroj Jugoslavije (* 1923.)

1993.  Edo Kovačević, hrvatski slikar (* 1906.)

2007.  Frane Franić, hrvatski nadbiskup i metropolit (* 1912.)

Imendani:  Patrik,  Gertruda,  Konrad,  Domagoj,  Hrvatin

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...