Početna - IZDVOJENO - Dogodilo se…22.ožujka
Foto:web

Dogodilo se…22.ožujka

Danas je 81 dan godine. Do kraja ima još 284 dana.

Danas je Svjetski dan voda.

1312 – Ukinuće Templarskog reda

Na današnji je dan papa Klement V. bulom Vox in excelso (Glas s neba) ukinuo moćni Templarski viteški red. Papa je to učinio na poticaj francuskog kralja Filipa IV. Lijepog, koji je templarima dugovao velike svote novaca. Klement V. bio je prvi papa koji nije živio u Rimu nego u Avignonu (tzv. Avignonsko sužanjstvo). Pape u Avignonu bili su pod utjecajem francuskih kraljeva. Templari su ukinuti pod optužbama za herezu, blasfemiju i sodomiju. Navodno su se klanjali bogu Bahometu (demonu). Mnogi templari, uključujući velikog meštra Jacquesa de Molaya, spaljeni su na lomači.

1885. – Rođen Josip Račić. U Zagrebu je rođen poznati slikar Josip Račić. Ubraja se među utemeljitelje hrvatske moderne. Posebna značajka njegova slikarstva je posvjetljivanje tamnih prostranstava ljudske duševnosti.

1919. – Uvedena je prva međunarodna zrakoplovna linija između Pariza i Bruxellesa.

1945. – Osnovana Arapska liga

Arapska Liga je politički savez arapskih država. Sedam država je osnovalo Ligu 22. ožujka 1945. u Kairu definirajući njene glavne ciljeve. Danas broji 22 zemlje članice.

1955. – Preminuo Ivan Šubašić, posljednji čovjek koji je vršio funkciju bana na hrvatskom području. Naime, Ivan Šubašić bio je ban Banovine Hrvatske – autonomne teritorijalne jedinice unutar Kraljevine Jugoslavije. Banovina Hrvatska nastala je poznatim Sporazumom Cvetković-Maček iz 1939. godine.

1989.– Antonov An-225 postavio je ukupno 106 svjetskih rekorda kao i rekorda u klasi tijekom 3 sata i 30 minuta leta noseći svemirski brod. Ukupna masa na uzletu bila je 508.200 kg

1995. – Postavljen rekord najdužeg boravka u svemiru

Valeri Polyakov ruski je astronaut koji drži rekord najdužeg boravka u svemiru. Polyakov je naime, boravio na ruskoj svemirskoj stanici Mir 14 mjeseci ili 438 dana. Vratio se na Zemlju upravo na današnji dan 1995. Trenutno radi kao zamjenik ministra zdravstva u Moskvi.

1997. – Najmlađa svjetska prvakinja u klizanju postala je Amerikanka Tara Lipinski, sa samo 14 godina. Nakon osvojenog svjetskog prvenstva 1997. godine, nastupila je 1998. na Zimskim Olimpijskim igrama u Naganu. Tamo je osvojila zlato i time postala najmlađa dobitnica zlatne medalje na Zimskim olimpijskim igrama u povijesti.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...