Početna - IZDVOJENO - Dogodilo se….23.ožujka
Foto:web

Dogodilo se….23.ožujka

Danas je 82 dan godine. Do kraja ima još 283 dana.

Danas je svjetski dan meteorologa.

1839 – Prvi put u upotrebi izraz “OK”

U američkim novinama Boston Morning Post prvi se put u tisku pojavio izraz O.K., danas univerzalno razumljiv znak za suglasnost s nečime. Premda postoje mnoge teorije o tome što ta kratica znači, danas je općeprihvaćena postavka da je to fonetska kratica za all correct (sve ispravno). Naime, u to su vrijeme u američkom novinarstvu bile jako uobičajene takve iskrivljene fonetske kratice, primjerice OW za all right (oll wright) i NS za enough said (nuff said). Tako je i iz oll korrect nastao OK. Veliku popularnost kratica je doživjela dvije godine kasnije na predsjedničkim izborima, kad su inicijalima O.K. nazivali predsjedničkog kandidata Martina Van Burena (O.K. je bila kratica za Old Kinderhook, jer je Van Buren bio iz gradića Kinderhook u državi New York). Tako se kratica ubrzo proširila po SAD-u, a zatim i po čitavom svijetu.

1919 – Osnovani talijanski fašisti

Benito Mussolini osnovao je paramilitarnu organizaciju pod imenom Fasci Italiani di Combattimento. Talijanska riječ fascio, od čega je nastao fašizam, dolazi iz latinskog jezika i označava snop pruća sa sjekirom u sredini. To je bio simbol državnih dužnosnika u antičkom Rimu. Naime, specijalni tjelohranitelji – liktori – nosili su ispred rimskih konzula, diktatora i prefekta snopove pruća sa sjekirom, što je simboliziralo sudačku vlast. Sjekira je predstavljala moć izricanja smrtne kazne. Talijanski fašisti preuzeli su taj simbol od starih Rimljana, s time da je kod njih snop pruća dodatno predstavljao i snagu ujedinjene zajednice (snopa). Zanimljivo je da simbol fascio nije postao tako zloglasan kao nacistička svastika. Primjerice, na američkim novčićima od 10 centi uredno se nalazio znak fascia sve do 1945. godine, a i danas je u upotrebi na grbovima nekih organizacija.

1994 – Pad aviona zbog 16-godišnjeg dječaka

Na današnji je dan poginulo 75 ljudi pri padu ruskog aviona kompanije Aeroflot u južnom Sibiru. Avion tipa Airbus A310 bio je na ruti Moskva – Hong Kong. Preslušavanje zvučnih zapisa iz crne kutije otkrilo je da je u vrijeme pada u kokpitu aviona bilo dvoje neovlaštenih putnika – pilotova 12-godišnja kći i 16-godišnji sin. Sin je sjedio na kopilotskom sjedalu i slučajno isključio autopilot. Avion je počeo gubiti visinu i udario u brijeg u sibirskoj pustoši. Nitko nije preživio. Za razliku od ruskih aviona s kojima je posada bila bolje upoznata, Airbus nije imao zvučni alarm da je autopilot djelomično isključen, pa posada nije stigla na vrijeme reagirati i ispraviti avion.

1998 – Film Titanic osvojio 11 Oskara

Nominiran je za 14 Oskara, a osvojio je 11. Po broju osvojenih ravna su mu samo dva filma, ali oba su imala manji ukupni broj nominacija: Ben-Hur (11 Oskara i 12 nominacija) i Gospodar prstenova: Povratak kralja (11 Oskara i 11 nominacija). Od glavnih Oskara Titanic je osvojio one za najbolji film i za najboljeg redatelja (James Cameron). Kad je snimljen, Titanic je bio najskuplji film u povijesti, no tijekom 2000-tih zaredao se niz skupih filmova, tako da je čak 10 filmova u međuvremenu preteklo Titanic po cijeni snimanja. Titanic je zaradio ukupno oko milijardu i 843 milijuna dolara i bio je po zaradi najuspješniji film svih vremena dok ga nije 2009. prestigao drugi Cameronov hit – Avatar.

Ostali događaji na današnji dan:

1680 – Umro Nicolas Fouquet

1801 – Ubojstvo ruskog cara Pavla I.

1848 – Josip Jelačić imenovan hrvatskim banom

1857 – Elisha Otis napravio prvo dizalo

1861 – Camillo Cavour postao prvi talijanski premijer

1933 – Hitler progurao Zakon o ovlastima (Ermächtigungsgesetz)

1956 – Stvorena prva islamska republika na svijetu

1962 – Prvi teretni nuklearni brod

1989 – Objavljeno lažno otkriće hladne fuzije

2001 – Srušena svemirska postaja Mir

2011 – Umrla Elizabeth Taylor

Rođeni:

1698 – Franjo Baltazar Thauszy

1900 – Erich Fromm

1905 – Joan Crawford

1910 – Akira Kurosawa

1912 – Wernher von Braun

1956 – José Manuel Barroso

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...