Početna - IZDVOJENO - Dogodilo se….25. lipnja
Vremeplov sat

Dogodilo se….25. lipnja

Danas je 176 dan u godini. Do kraja godine je još 189 dana.

1950. – Sjeverna Koreja je pokrenula iznenadni rat protiv svog južnog susjeda. Nakon jednoga graničnog sukoba sjevernokorejske snage, potpomognute navodnim kineskim dobrovoljcima i uz podršku SSSR-a, prešle su 38. paralelu i napale Južnu Koreju na čiju je stranu stao osnovani UN. Sjevernokorejske trupe uspjele su osvojiti Seoul, a američke i južnokorejske Pjongjang, no vojske su se zaustavila na jednom mjestu i držale borbenu liniju gdje je vođen rat za strateške pozicije.

1991. – Hrvatski Sabor je donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske i Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti RH, efektivno proglašavaju RH samostalnom i neovisnom državom. 93,94% birača izjasnilo za suverenu i nezavisnu Republiku Hrvatsku. 25. lipnja od 2001. se obilježava kao hrvatski Dan državnosti koji je ranije bio obilježavan 30. svibnja u u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990., što se danas obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora. Posredovanjem misije Europskih zajednica, na provedbu dviju saborskih odluka od 25. lipnja, prihvaćen je tromjesečni moratorij i to tzv. Brijunskom deklaracijom od 8. srpnja 1991., kojom su odgođeni svi daljni postupci i akti. Međutim, jačanjem velikosrpske agresije na Hrvatsku, što je kulminiralo raketiranjem zgrade Banskih dvora u Zagrebu, tadašnjeg sjedišta predsjednika Republike, istekom posljednjeg dana tromjesečnog moratorija, Sabor je na sjednici održanoj u tajnosti (u prostorijama INA-ine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu) 8. listopada donio Odluku o raskidu svih državno-pravnih sveza na temelju kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ. Taj datum se, u spomena na donošenje Odluke o raskidu svih državno-pravnih sveza sa SFRJ, slavi kao Dan nezavisnosti, odnosno dan kada je Republika Hrvatska i formalno postala nezavisna država.

Rođeni:

1903. – George Orwell, engleski dramatičar

1920. – Ivo Peran, svećenik franjevac

1932. – Tomislav Ladan, hrvatski književnik, kroatist  iprevoditelj

1934. – Petre M. Andreevski, makedonski pjesnik, pisac

1942. – Romano Božac, agronom, profesor

1946. – Kerry Shawn Keys, američki pjesnik, scenarist i prevoditelj

1952. – Miguel Andresen de Sousa Tavares, portugalski odvjetnik, novinar i pisac

1956. – Anthony Bourdain, američki kuhar i pisac

1957. – Zoran Bručić, glazbenik, producent

Umrli:

1527. – Šiško Menčetić, dubrovački vlastelin i književnik

1911. – Vicko Mihaljević, pjesnik i političar

1968. – Ante Šercer, kirurg i profesor

1971. – Vladimir Njegovan, kemičar

1997. – Jacques-Yves Cousteau, francuski istraživač mora i redatelj dokumentarnih filmova

2009. – Michael Jackson, američki pop glazbenik

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...