Početna - IZDVOJENO - Dogodilo se… 3. lipnja
vremeplov
arhiva

Dogodilo se… 3. lipnja

Danas je 154.dan u godini. Do kraja godine je još 211 dana.

1839. – Nakon što je visoki kineski dužnosnik Lin Zexu u Hong Kongu je zaplijenio i uništio više od milijun kilograma opijuma i naredio uhićenja 1.700 trgoava tim narkotikom, došlo je do pobune dijela britanskih mornara koji su uništili jedan hram i ubili jednog Kineza. Nakon što je Velika Britanija odbila kineskim vlastima izručiti krivce i inzistirala da joj se isplati vrijednost uništenog opijuma započeo je Prvi opijumski, odnosno Prvi englesko-kineski rat koji je trajao do 1842. godine.

1965. – Lansirana je NASA-ina svemirska misija Gemini 4, prva višednevna misija američkih astronauta tijekom koje je izvedena i prva američka svemirska šetnja. Projekt Gemini sastojao se od ukupno 10 letova, a bio je složeniji od prethodnog projekta Mercury zbog potrebe razvoja novog astronautskog odijela koje je bilo namijenjeno za izlazak u svemir. Amerikanci su u svemiru proveli više od 12 sati od čega su polovicu vremena astronauti samo stakjali u letjelici kraj otvorenog okna. Iako uspješno završena misija Gemini 4 umalo je završila katastrofalno jer se astronaut White jedva uspio vratiti u kapsulu koja se kasnije, zbog kvara na brodskom računalu, na Zemlju vratila u opasno visokoj balističkoj putanji.

1979. – Eksplozija na naftnoj platformi Ixtoc I smještenoj u južnom dijelu Meksičkog zaljeva rezultirala je drugim najvećim ilijevanjem nafte u more u povijesti. Ixtoc I bila jeplatforma u vlasništvu meksičke naftne kompanije Pemex. Tijekom narednih mjeseci u more se iz bušotine izlijevalo između 10 i 30 tisuća barela sirove nafte na dan, a zatvaranje je uspjelo tek krajem ožujka 1980. Naftna mrlja je nošena strujama kroz dva mjeseca stigla do obala Teksasa, a Meksiko je odbio američku molbu da kompenzira troškove prevencije i čišćenja obale.

Rođeni:

1799. – Pierre Amedee Jaubert, francuski diplomat, političar, akademik i putopisac

1843. – Kliment Arkadievič Timirjazev, ruski botaničar

1926. – Allen Ginsberg, engleski pjesnik

1929. – Werner Arber, švedski mikrobiolog, Nobelova nagrada za medicinu 1978. godine

1936. – Malkica Dugeč, hrvatska spisateljica iz BiH

1943. – Josip Botteri Dini, hrvatski slikar

1961. – Norbert Gstrein, austrijski književnik

1969. – Ante Gotovac, poduzetnik

1972. – Elvis Serdar, autor

Umrli:

1848. – Antun Rožić, gimnazijski profesor, pedagog i lingvist

1875. – Georges Bizet, francuski skladatelj i pijanist romantičkog doba

1898. – August Meczner, liječnik

1925. – Camille Flammarion, francuski astronom

1964. – Frans Eemil Sillanpaa, finski književnik

1970. – Adrian Conan Doyle, engleski književnik

1972. – Martin Boyd, australski pisac

1977. – Archibald V. Hill, engleski fiziolog

1993. – Vilim Svečnjak, hrvatski akademski slikar i grafičar

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...