Početna - IZDVOJENO - Dogodilo se… 6. svibnja
vremeplov
arhiva

Dogodilo se… 6. svibnja

Danas je 126.dan u godini. Do kraja godine je još 239 dana.

1527. – Njemačka i Španjolska vojska opljačkale su Rim čime je završilo zlatno doba talijanske renesanse. Papa Klement VII. ranije je, pokušavajući izjednačiti odnose snaga u Europi, pružio podršku i pomoć Francuskoj pokušavajući izvući Papinsku državu iz podređenog položaja prema imperiju Svetog Rimskog Carstva. U spomen na hrabre pripadnike papinske Švicarske garde njeni novi članovi se i danas uz svečanu zakletvu primaju u službu 6. svibnja.

1889. – Na Svjetskoj izloži u Parizu za javnost je otvoren Eiffelov toranj. Vrhunska turistička atrakcija sastavljena od 18.038 komada željeza spojenih s pola milijuna zakovica bila je zamišljena kao svečani ulaz na Svjetsku izložbu kojom se obilježavala 100. godišnjica Francuske revolucije. Eiffel je u početku imao dozvolu prema kojoj je toranj smio stajati 20 godina, ali kako se kasnije pokazao vrlo iskoristivim u komunikacijske svrhe, dopušteno je da ostane i nakon isteka dozvole te je polako postao nezamjenjivim dijelom pariške i svjetske kulturne svakodnevice.

1937. – Jedna od najpoznatijih zrakoplovnih katastrofa u povijesti, zapaljenje i rušenje njemačkog cepelina Hindenburga u New Jerseyu. Uzroci nesreće koja je označila početak kraja putničkog prijevoza cepelinima i danas su nerazjašnjeni. Hindenburg se prilikom pokušaja pristajanja u zračnu bazu Lakehurst iz nepoznatih razloga zapalio i potpuno izgorio u manje od jedne minute. Tom prilikom od 97 putnika smrtno je stradalo njih 35, a poginula je i jedna osoba na tlu. Teorije o uzrocima požara i rušenja koje su razvijene tijekom godina uključuju sabotažu, statički elektricitet, udar munje, zatajenje i eksploziju motora i goriva, zapaljivu boju korištenih materijala, puknuće oplate i zapaljenje vodika, curenje goriva, pa čak i samoubojstvo jednog od putnika o kojem se raspravljalo na temelju pronalaska pištolja s jednim ispaljenim metkom na mjestu nesreće.

1994. – Svečano otvorenje Eurotunela, željeznička trasa koja izravno povezuje Folkestone u engleskog grofoviji Kent s francuskom obalom kod Calaisa. Tunel dužine 50 kilometara prolazi ispod La Manchea njegovim najužim dijelom. Sastoji se od 2 cijevi, a ima i treću koja je tu zbog sigurnosti te služi održavanju tunela. Suvremeni vlakovi koji prometuju na ovoj liniji putnike s jedne na drugu stranu prevezu za oko 35 minuta, dok se automobili i kamioni prevoze posebnim željezničkim vlakovima.

Rođeni:

1841. – Ivan Dežman, hrvatski književnik i liječnik

1906. – Richmond Lattimore, američki pjesnik i prevoditelj

1929. – Đorđe Đurić, pisac i publicist

1933. – Jose Luis Sersic, argetinski astronom

1939. – Kenneth Blanchard, američki motivacijski govornik

1947. – Carl Doy, pijanist

1955. – Gordan Družić, ekonomist

1962. – Robert Bacalja, književnik, književni teoretičar i kritičar

1965. – Stephen Gaghan, američki redatelj i scenarist

1971. – Karim Zaimović, bosanski pisac

1975. – Martina Tomčić, operna pjevačica

Umrli:

1859. – Alexander von Humboldt, njemački geograf, prirodoznanstvenik

1899. – Juraj Dočkal, biblicist

1905. – Skender Fabković, učitelj, pisac

1942. – Hasan Kikić, bosanskohercegovački književnik, pisao poeziju i prozu

1949. – Maurice Maeterlinck, belgijski književnik, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1911. godine

1990. – Irmtraud Morgner, njemačka spisateljica

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...