Početna - IZDVOJENO - Dogodilo se… 9. lipnja
vremeplov
arhiva

Dogodilo se… 9. lipnja

Danas je 160.dan u godini. Do kraja godine je još 207 dana.

1815. – Završio je Bečki kongres na kojem su nakon Napoleonovog poraza prekrojene stare europske granice, trajao je više od osam mjeseci. Glavni rezultati Bečkog kongresa, osim potvrde francuskog gubitka teritorija osvojenog između 1795. i 1810. godine. Taj kongres bio je sastavni dio onog što je kasnije nazvano konzervativnim poretkom u kojem su se mir i stabilnost postizali na račun sloboda i prava povezanih s Francuskom revolucijom i Američkim ratom za nezavisnost. Drugi su ipak priznali da je Bečkim kongresom kroz sljedećih gotovo sto godina spriječeno izbijanje većeg rata na europskim prostorima.

1934. – Jedan od najpoznatijih Disneyevih junaka Donald Duck, na našim prostorima poznat kao Paško Patak debitirao je u filmu The Wise Little Hen. U Wise Little Henu se pojavila i Daisy Duck, junakova družica kojoj je u tom crtiću udvarao, što se također nije svidjelo svidjelo Skandinavcima. Kao karakterni lik animiranih filmova Paško Patak se sviđa i djeci i odraslima i to zbog svojih normalnih ljudskih osobina. Od debitiranja pa do 1985. specifični glas mu je posuđivao glumac Clarence Nash, a nakon što je on umro, zamijenio ga je animator Tony Anselmo, kojeg je Nash osobno trenirao za ulogu.

1999. – Savezna Republika Jugoslavija je nakon savezničke akcije Allied Force, potpisala primire s NATO-om čime je završen zadnji ‘balkanski rat’ prouzročen raspadom Jugoslavije, Kosovski sukob označava dva paralelna oružana sukoba oko srpske pokrajine Kosovo i Metohija u drugoj polivici devedesetih godina 20. stoljeća. U napadima koji su bez prekida trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zradstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve, manastiri i stambeni objekti.Rat je na kraju završen donošenjem Rezolucije 1244 UN-a prema kojoj je Jugoslavija privremeno predala suverenitet nad Kosovom i Metohijom Misiji Ujedinjenih naroda na Kosovu.

Rođeni:

1538. – Antun Vramec, hrvatski pisac, začetnik kajkavske književnosti

1843. – Bertha von Suttner, austrijska književnica i pacifista

1891. – Hinko Juhn, hrvatski kipar i keramičar

1898. – Malaparte Malaparte, talijanski književnik i publicist

1912. – Rudolf Rajter, glazbeni pedagog, skladatelj

1917. – Eric John Ernest Hobsbawm, britanski povjesničar

1939. – Ileana Cotrubas, rumunjska operna pjevačica

1943. – Joe Haldeman, američki pisac

1956. – Patricia Cornwell, američka spisateljica

1961. – Wolfram Fleischhauer, njemački pisac i prevoditelj

Umrli:

1745. – Franjo Zdelar, doktor teologije i fiziologije

1870. – Charles Dickens, engleski književnik

1888. – Kamilo Beil, gradski fizik u Varaždinu

1901. – Carl Langenbuch, njemački kirurg

1907. – Božidar Flegarić, pjesnik

1915. – Milan Grlović, hrvatski novinar, publicist i prevoditelj

1926. – Janko Ibler, hrvatski publicist i književni kritičar

1987. – Jakov Bašić, hrvatski pjesnik i romanopisac

2009. – Zvonimir Berković, filmski redatelj i scenarist

2013. – Iain Banks, škotski pisac

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...