Početna - KULTURA - Dokumentarnim filmom obilježeno pola stoljeća Zametskih zvončara

Dokumentarnim filmom obilježeno pola stoljeća Zametskih zvončara

Premijernim prikazanjem dokumentarnog filma Zametski zvončari – prveh 50 let u Domu Zamet obilježeno je pola stoljeća postojanja Zametskih zvončara, jedinih gradskih zvončara. Svojim zvonima danas tijekom karnevalskog razdoblja zle sile rastjeruje i kraj zime priziva 90-ak odraslih i 40-ak malih članova.

Film „Zametski zvončari – Prveh 50 let“ sačinjen je od starih snimaka i svježih sjećanja na protekle godine, a njegov autor je Stanko Blašković.

Događaju su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, predstavnik Primorsko-goranske županije te karnevalski gradonačelnik, Meštar Toni s Kraljicom Riječkog karnevala Ivom Ciceran.

Luciano Prodan, sa 70 godina najstariji je zvončar, počeo 1974. godine, a danas se među zvončarima nalazi i njegov unuk Jordan.

Zametske maškare i zvončari jedna su najbrojnijih karnevalskih grupa Rijeke. Postojanje maškara na Zametu seže u daleku prošlost, a Zametski zvončari nastali su na Pusni pundejak, 1968. godine. Tada je nekoliko mladića odlučilo na sebe odjenuti različite zvončarske odore i zvoneći proći Zametom i okolicom. Zametski zvončari danas broje Sudionici su brojnih karnevala u zemlji i inozemstvu, provode humanitarne akcije, a s ponosom pronose i ime svoga grada na brojnim gostovanjima i predstavljanjima i izvan karnevala. Današnji izgled, koji imaju temu nalazi u Vikinzima, imaju od 1971. godine.

Odjeveni su u mornarsku majicu kratkih rukava, bijele hlače s crvenom trakom sa strane nogavica. Oko vrata imaju crvenu maramu, a na nogama „kopice“ – grubo pletene vunene čarape i teške cipele. Tijelo im je prekriveno ovčjom kožom, a preko ramena im je vezano veliko zvono. U ruci nose „mačuku“, a na glavi kapu prekrivenu ovčjom kožom i sa dva roga. Zvončari se kreću iza svoje zastave i pod ravnanjem kapota. U povorci se kreću jedan za drugim ili međusobno križaju i udaraju zvonima jedan o drugog. Povorka završava zvončarskim kolom u kojem se zvončari okrenuti leđima jedan od drugoga snažno ritmično udaraju zvonima.

Osim projekcijom filma, 50 godina postojanja Zametskih zvončara obilježeno je izložbom fotografija postavljenom na postamentima na Korzu, koja se može razgledati sve do 14. veljače.

Izvor: MojaRijeka.hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

HRT-ova emisija “Lijepom našom” nakon šest godina ponovno u Rijeci

Zabavno – glazbena emisija Hrvatske radiotelevizije „Lijepom našom“ nakon šest godina ponovo dolazi u Rijeku i to za vrijeme riječkog ...