Početna - IZDVOJENO - Domaće mlijeko, voćke, vino, maruni, masline…
mlijeko

Domaće mlijeko, voćke, vino, maruni, masline…

Umjesto riječkog PIK-a, sakupljanje mlijeka od obiteljskih proizvođača u našoj županiji preuzeo je Centar za brdsko-planinsku poljoprivredu PGŽ-a, koji u ovoj godini planira i podizanje matičnog nasada starih voćaka u Staroj Sušici te kolekcijskih nasada maruna i maslina.

Prikupljanje mlijeka sa farmi do sada je obavljao riječki PIK, uz novčanu pomoć županije. S početkom godine taj je posao preuzeo Centar za brdsko-planinsku poljoprivredu, odnosno zadruga Zeleno i plavo. Ravnatelj Centra Dalibor Šoštarić očekuje da će to za obiteljska poljoprivredna gospodarstva značiti veću otkupnu cijenu mlijeka koja je do sada bila vrlo niska.

Plan Centra je u ovoj godini dovršiti voćarski centar u Driveniku, urediti kuću vina Belica u Kastvu, objaviti monografiju o ekološkom pčelarstvu te i dalje subvencionirati sadni materijal, kojim je lani zasađeno 12 novih hektara. Autohtone sorte sami će uzgojiti jer planiraju tijekom godine podignuti kolekcijski nasad maruna, matični nasad starih autohtonih sorti voćaka u Staroj Sušici te matični nasad maslina.

Sjedište Centra je u Ravnoj Gori, a od 3 milijuna i 700 tisuća kuna njihova proračuna većinu, odnosno 2 milijuna i 400 tisuća kuna, osigurava Primorsko-goranska županija. Dio novca stiže iz europskih fondova, za sada sigurno za pet projekata.

HRT

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...