Početna - IZDVOJENO - DRAMA?! SAMO KROZ “PERO” SENZACIONALNOG NOVINARSTVA

DRAMA?! SAMO KROZ “PERO” SENZACIONALNOG NOVINARSTVA

Riječki Novi list spektakularno je izvijestio o navodnoj drami koja se odvijala na području Općine Matulji, u mjestu Ružići, a u kojoj je bilo zatočeno 10 austrijskih turista. Naravno, informacija koju je Novi list prenio ne odgovara istini i potpuno je iskrivila stvarnu sliku te omalovažila pozitivne društvene vrijednosti.

Nažalost, novinarstvo našeg vremena dijeli se na vrlo mali udio klasičnog novinarstva, veliki udio senzacionalnog ( žutog) novinarstva i najveći udio čini komercijalno novinarstvo. Klasično novinarstvo nije potrebno posebno objašnjavati, budući je istina jedino što smije biti plasirano u javnost i što može  koristiti izuzetno snažnu moć medija. Senzacionalno novinarstvo ima  za svrhu stvoriti senzaciju bez obzira na to što poruka nema realnu  javnu težinu i značaj, dok se komercijalno novinarstvo svodi na plaćeni PR,  kojim gospodarski i drugi moćnici kupuju svoju promidžbu ili promidžbu svojih proizvoda i/ili promidžbu osoba od kojih potencijalno očekuje ili već imaju interes.

Riječki Novi list, kroz pisanje o navodnoj drami u Matuljima, pokazao je kako se radi o mediju komercijalne novinarske politike prožete senzacionalizmom. Obzirom da su kroz navedeno pisanje trgovačko društvo Autoglobal d.o.o. i njegov zakonski zastupnik, ujedno i urednik ovog portala, Boško Županović prikazani u negativnom kontekstu,ovom prilikom želimo navesti istinu koja je uredništvu Novog lista bila poznata, a o kojoj nije pisano, kao i realnu percepciju događaja, koja na cijelu sliku baca potpuno drugačije svjetlo.

Prije osvrta na sami događaj reći ćemo par riječi o navodnoj žrtvi u osobi Davor Calek.Gospodin Calek sa svojim trgovačkim društvom itekako se okoristio u poslovima sa Republikom Hrvatskom, iz čije je blagajne njegovoj tvrtki Enex d.o.o.  isplaćeno 65 miliona kuna. Nekretnina koju naziva Villa Jasmin predstavljala je,krajem prošlog stolijeća, obiteljski dom obitelji  Ružić,a gospodin Calek ju je  lihvarski oteo obitelji Ružić prije cca 15 godina . Navedena nekretnina i danas je predmet ovrhe u ovršnom postupku ,OVR-676/2014,koji se vodi pred Općinskim sudom u Rijeci,jer gospodin Calek ne želi platiti dugove,unatoč silnim milionima isisanim iz državne blagajne.

 Ne samo da gospodin Calek i Enex d.o.o. nije vlasnik čestice preko koje protupravno prolazi vozilom, nego nije niti  vlasnik čestica oko same vile na kojima je smješten bazen, teniski teren i dr. I te čestice vlasništvo su TD Autoglobal d.o.o. Sve te nekretnine mogao je kupiti i gospodin Calek, međutim on to nije htio jer se vodi načelom  “zašto bi plaćao nešto,kada sam ionako navikao uživati tuđe?!”. O jadnom i ugroženom gospodinu Calek mogli bi napisati još štošta, no međutim suzdržati ćemo se od toga kako ne bi bili prozvani nacionalistima ili šovinistima, pa time i skrenuli sa teme bitnoga.

Najprije, za istaknuti je da se navedeni događaj odvijao  23.08.2021.,te da su ti navodno zatočeni turisti već odavno (od 23.08.2021.) u Austriji,te su do dana objave teksta već zaradili dobar dio novog godišnjeg odmora (02.09.2021.)., iako bi se iz teksta, pogotovo naslova, dalo zaključiti da se radi o trenutnoj i akutnoj talačkoj krizi.

Nadalje, zatočiti nekoga znači protupravno mu oduzeti slobodu, što ujedno čini i kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti. Biće takovog kaznenog dijela,kao i suština takove radnje odnosi se isključivo na tjelesni integritet i slobodu fizčkog kretanja čovijeka. Dakle, ti turisti su mogli u bilo kojem momentu otići  bilo gdje, nitko ih nije zatočio, pa iz tog razloga nisu ostvarena bića kaznenog djela protupravnog oduzimanja slobode koje bi bilo dužno, po službenoj dužnosti, progoniti nadležno državno odvjetništvo. To što turisti nisu mogli izaći sa svojim vozilom nema nikakove veze sa zatočeništvom i tu krivnja leži isključivo  na nemoralnom i neljudskom postupanju njihovog domaćina ,koji svoj život živi modelom socijalizma i svojatanja tuđeg. Godinama koristi tuđu imovinu kao svoju i sada kada je jednom došao dan da to više ne može činiti,koristi se konzumacijom medijske snage senzacionalističkih i komercijalnih medija, kako bi sebe prikazao žrtvom.

Ne samo da je njegovo postupanje nemoralno i neljudsko nego je i neprofesionalno sa aspekta bavljenja pružanja usluga smještaja. Neodgovorno je iznajmljivati objekt za kojeg znate da je predmet ovršnog postupka i do kojega pristupate koristeći nekretnine u tuđem vlasništvu i posjedu.

Objavljujući navodno dramatičnu vijest riječki Novi list namjerno je izostavio neke činjenice koje  nedvojbeno mijenjaju oblik i značaj informacije. Navedene činjenice su bile poznate uredništvu i novinarki Marini Kirigin jer ih je u materijalnom obliku dostavilao trgovačko društvo Autoglobal d.o.o..

Krenimo redom.

Trgovačko društvo Autoglobal d.o.o. kupilo je navedenu nekretninu na javnoj dražbi, kroz ovršni postupak na koji je mogao aplicirati baš svatko, pa tako i Davor Calek i tvrtka Enex d.o.o.

Kao drugo kupca Autoglobal d.o.o. u posjed je uveo Sud, o čemu je sačinjen i zaključak.

 Temeljem gornjih činjenica trgovačko društvo Autoglobal d.o.o. upisano je u službenu evidenciju posjeda, što je vidljivo iz Posjedovnog lista.

Sve navedeno pobrojali smo kako bi otvorili polemiku o nakaradno iskrivljenim pogledima na pravdu i pravičnost, te vladavinu prava iznad svega.

Kroz elaboraciju ove teme priloženi su dokazi koji potvrđuju sve navode i logično nameću pitanja i zaključke.

Elementarno je pitanje,koji je to pravni i materijalni osnov trebao i mogao kod Davora Calek izazvati osjećaj ugroze i povrede njegovih prava!?

Kako je moguće povrijediti pravo koje netko niti nema!?

Kako je moguće povrijediti vlasnička prava onome tko vlasnik nije!?

Kako je moguće povrijediti posjedovna prava onome tko posjednik nije!?

I kako to netko takav može biti ugrožen, odnosno koje je to njegovo pravo povrijeđeno!?

Na sva ta silna pitanja nudi se vrlo jednostavan i jasan zaključak. Niti Davor Calek niti njegova tvrtka Enex d.o.o. nemaju nikakova prava vezano za nekretninu u vlasništvu trgovačkog društva Autoglobal d.o.o.. Potpuno je pravo trgovačkog društva Autoglobal d.o.o. da svoju nekretninu koristi na onakov način za kakovim se ukaže potreba i smisao, bilo kao parking, skladište isl.

Imovina i vlasništvo su Ustavom zaštićene kategorije u gotovo svakoj državi svijeta, pa tako i u Republici Hrvatskoj. Svaki građanin i svako trgovačko društvo može bez ikakovog ograničenja raspolagati nekretninama u svojem vlasništvu. Nitko na nikakov način nema pravo ograničavati ili narušavati prava koja građanin ili trgovačko društvo stekne kroz stjecanje prava vlasništva i posjeda. Svaka državotvorna institucija, a posebice redarstvena i pravosudna vlast  dužna je pružiti najveću razinu zaštite vlasničkih  posjedovnih prava.

Nitko nema pravo svojatati nešto što nije njegovo niti bilo koja zakonska odredba ili bilo koji pozitivni propis omogućavaju drugome smetanje i remećenje vlasničkih i posjedovnih prava,osim u situacijama nužde i krajnje potrebe,koje su regulirane Zakonima i Uredbama .

SAD  je jedna od država koja je u tom smislu napravila korak više, pa je tako vlasnicima omogućila da svoj posjed i svoju imovinu brane i oružjem. Nije potrebno ići do krajnosti u tumačenju vlasničkih i posjedovnih prava no svrha je udaljiti se od olakog shvaćanja šta to predstavlja imovina građana i kako ona mora biti zaštićena, pa tako i prava na nju zajamčena, ne samo Ustavom i Zakonima,nego i kroz shvaćanje i percepciju javnosti.

Kad već pišemo o navodnoj drami u Matuljima objaviti ćemo ono što Novi list nije učinio. Novom listu je slučajno ili namjerno promaklo da je prilikom navedenog događaja djelatnik tvrtke Enex d.o.o. i osoba koja je bliska Davoru Calek počinila ozbiljno kazneno djelo i to tako što je lažno dojavila operativno komunikacijskom centru Policijske Uprave Primorsko goranske,kako se u kamionu trgovačkog društva Autoglobal d.o.o. nalazi bomba.

 Navedeno ponašanje rezultiralo je time da je u mjestu Ružići provedeno izvanredno stanje jer je policija, poštivajući protok postupanja u takovim situacijama, naložila mještanima da uđu u svoje domove te ogradila cijelo područje policijskim trakama. Tako je mjesto Ružići okupiralo veliki broj policijskih službenika,koji su osiguravali područje sve do dolaska protueksplozivne postrojbe, a koja je morala izvršiti pregled teretnog vozila u vlasništvu TD Autoglobal.

Za razliku od drame o kojoj piše riječki Novi list, ova bi se situacija uistinu mogla nazvati dramom iako je novinar i uredništvo ni ne spominju.

Da se radilo o ozbiljnoj i neugodnoj situaciji jasno svjedoči  činjenica da je navedeni djelatnik tvrtke Enex d.o.o., koji je uputio lažnu dojavu o bombi, priveden po djelatnicima PP Opatija,radi kriminalističkog istraživanja.

Zaključno ističemo kako ovaj događaj, osim dijela o kojem smo prethodno pisali, nije zavrijedio nikakovu, a ponajmanje medijsku, pažnju. Radilo se o dopuštenoj i zakonitoj konzumaciji vlasničkih i posjedovnih prava od strane TD Autoglobal d.o.o.

 Ničim nisu narušena prava niti Davoru Calek niti tvrtki Enex d.o.o. Radi se o podlom i promiskuitetnom postupku Davora Calek koji koristi medijski prostor kako bi time zastrašivao i kako bi sa takvim manevrima nastavio uživati u tuđem.

Za razliku od riječkog Novog lista mi ćemo uz ovu objavu priložiti dokumentaciju koja dokazuje istinitost svgea o čemu smo kroz ovo pisanje  informirali javnost,pa neka čitatelji sami donesu svoj zaključak.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Ovog vikenda otvorenje planinarske obilaznice „Po vrhovima Učke i Ćićarije“

Planinarsko društvo „Opatija“, u subotu i nedjelju 27. i 28. studenog 2021. godine, organizira otvorenje nove planinarske obilaznice „Po vrhovima Učke i ...