Početna - IZDVOJENO - DRUGI RAT, HNK Ivan pl. Zajc
ivan pl. zajc
arhiva

DRUGI RAT, HNK Ivan pl. Zajc

Na 20. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja,  u srijedu, 5. kolovoza 2015. u 20.00 sati, dok bude trajala središnja proslava u Kninu, u riječkom će HNK Ivana pl. Zajca pet protjeranih žena različite nacionalnosti, u razgovoru s moderatoricom Vesnom Janković,  ispričati svoja sjećanja na te ratne dane.

Kroz njihova sjećanja i životne priče pokušat će se ukazati da je rat ipak puno kompleksniji od onoga kako ga pokušavaju predstaviti službene politike. Njihova „kontrasjećanja“ koja nisu usmjerena „protiv“ već otvaraju drugu perspektivu, pokušaj su da se ispričaju i čuju one priče koje uvijek ostaju negdje na marginama ili nikad ispričane, priče što ih vjerojatno neće zabilježiti ni službena povijest/i. Upravo stoga, ovaj razgovor kao svojevrsna usmena povijest svjedokinja jednog vremena pomoći će da njihova iskustva ne ostanu tek osobna sjećanja.

Ovim događanjem pokušavamo otvoriti i javnu debatu o položaju žena u ratu, progovoriti o zamjeni ratnog nasilja nad ženskim subjektom “mirnodopskim” nasiljem kroz dominantne/muške narative o ratu, te mogućnosti emancipacije od njih kroz kreiranje prostora ženskog sjećanja.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Rezultati akcije u prometu: 18 alkoholiziranih vozača, a bilo ih je i pod utjecajem droga

Tijekom proteklog vikenda u noći 24./25. srpnja, između 23 i 5 sati provedena je preventivno-represivna akcija s ciljem sprječavanja vožnje ...