Početna - IZDVOJENO - Društveni dom Parka prirode Učka postat će destinacija mladih volontera iz čitave Europe
učka

Društveni dom Parka prirode Učka postat će destinacija mladih volontera iz čitave Europe

Društveni dom u Lovranskoj Dragi, stvara poticajne uvjete za aktivizam mladih s ciljem unapređenja lokalne zajednice, istaknuli su načelnik Općine Lovran Alan Sanković, pročelnica županijskog UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač i ravnatelj JU “Park prirode Učka” Egon Vasilić na tiskovnoj konferenciji.

U partnerstvu Općine Lovran i Županije uređen je i opremljen adekvatan objekt u kojem se na prvom katu nalaze 2 sanitarna čvora i multifunkcionalna sala koja se može iskoristiti za provođenje raznih edukativnih programa, dok je u potkrovlju objekta smješteno ukupno 8 ležaja. Objekt se nalazi na području Parka prirode Učka s kojim je dogovorena suradnja na projektima volontiranja koji će biti usmjereni na zaštitu prirode i održivi razvoj s naglaskom na očuvanje šuma maruna i lovranskih trešanja.

– U ovom projektu međuinstitucionalne podrške prvi put su se udružili lokalna i regionalna samouprava i jedna institucija. Projekt je otišao van domene politike i prešao je u struku jer je cilj očuvanje i zaštita bioraznolikosti . Do sada je Park na svojem području imao volontere, biologe, posjetitelje i volontere iz drugih europskih zemalja i uvijek je bio problem smještaja, na ovaj način smo eliminirali problem smještaja ali i dali doprinos široj društvenoj zajednici. Svi koji imaju namjeru razvijati domove za mlade i slične projekte mogu nam se obratiti za pomoć i savjet jer ćemo drage volje prenijeti naše iskustvo, rekao je načelnik Sanković.

Pročelnica Marač kazala je kako je društveni dom otvoren s namjerom da se u mrežu europskih volonterskih centara uključi i Općina Lovran i predstavnici JU “Park prirode Učka” te da iz cijele Europe dolaze mladi volonteri i uče o raznolikosti ljepota prirode, o očuvanju šume maruna te njeguju zajedništvo i osjećaj ekologije.

– Ovo je primjer pravog partnerstva između tri subjekta, i to je pokazatelj da kad se krene otvorenog srca s partnerskim odnosom i željom da se nešto napravi u lokalnoj zajednici, onda nema prepreka. Čestitam svima jer smo opet prvi u Hrvatskoj i biti ćemo model drugima kako to funkcionira, rekla je Marač.

Ravnatelj PP Učka Egon Vasilić kazao je kako je institucija kojoj je na čelu sa zadovoljstvom prihvatila ideju ulaska u projekt uređenja Doma za mlade, njegovog preuzimanja na upravljanje i korištenje, o čemu je potpisan i ugovor s Općinom Lovran.

– Dom nije dovršen te je potrebno još 35 posto sredstava za radove u suterenu i oko fasade. Mi smo prošle godine prijavili na strukturne fondove EU jedan veliki projekt izgradnje infrastrukture na području Parka prirode Učka. Projekt je vrijedan 47 milijuna kuna, a Dom za mlade je jedan dio tog našeg velikog projekta. Projekt je prošao 4 fazu evaluacije prihvatljivosti troškova te je ostala samo faza donošenja odluke o financiranju. Osim prethodno navedenog, objekt će služiti i za edukacije jer nekoć u slučaju lošeg vremena nismo imali gdje primiti našu djecu. Tokom godine kroz našu školu u prirodi prođe oko 2000 djece, a sad imamo i prostor gdje ćemo ih primiti, rekao je ravnatelj Vasilić.

Uređenjem i opremanjem Društvenog doma za mlade, stvoreni su temelji za prijavljivanje projekata usmjerenih na razvoj volonterstva unutar Europske volonterske službe, jačanje kapaciteta mladih za tržište rada, povezivanje mladih i donositelja odluka te zaštitu prirodne i kulturne baštine Primorsko-goranske županije.

Osim pokretanja projekta Društveni dom za mlade u Lovranskoj Dragi, Primorsko-goranska županija se je aktivno uključila i u širenje mreže informativno-edukativnih punktova Ureda za mlade PGŽ pa je tako u Lovranu 4. svibnja 2016. godine otvoren punkt koji svojim radom pokriva područje Liburnije.

Primorsko-goranska županija sufinancirala je i provođenje edukativnih programa usmjerenih na osnaživanje mladih za tržište rada. Ukupni iznos sredstava koji je Primorsko-goranska županija uložila u projekt formiranja informativno-edukativnog punkta Ureda za mlade u Lovranu, projekt uređenja i opremanja Društvenog doma za mlade u Lovranskoj Dragi te u provođenje edukativnih programa za mlade iznosi oko 300 tisuća kuna.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Preuređenje trga i šetnice u Iki

Gradu Opatiji odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 1.112.375,00 kuna za „Interpretaciju 300 let škvera va Ike“. Sredstva je ...