Početna - IZDVOJENO - Država darovala zemljište za gradnju novog Vatrogasnog doma, Opatija
potpis-ugovora
foto: Grad Opatija

Država darovala zemljište za gradnju novog Vatrogasnog doma, Opatija

U Villi Angiolini ovaj je utorak svečano je potpisan Ugovor o darovanju zemljišta između predstavnika Grada Opatije i Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, kojim Republika Hrvatska daruje zemljište Gradu Opatiji namijenjeno gradnji nove zgrade Vatrogasnog doma.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Ivo Dujmić i v.d. glavnog tajnika  Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Danijel Škugor, u nazočnosti župana Zlatka Komadine,  kao i zapovjednika JVP Opatija Gordana Filinića, i predsjednika Vatrogasne zajednice Slavka Gauša.

Svečanom činu bili su nazočni i predsjednik Gradskog vijeća prof. dr. sc.Viktor Peršić, dr.med.,  zatim zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin,  te načelnici susjednih liburnijskih općina, koji su uz Grad Opatiju, suosnivači JVP Opatija – Alan Sanković, Lovran,  Mario Ćiković, Matulji, i Ratko Salamon, Mošćenička Draga, te načelnik Općine Čavli Željko Lambaša i načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović, ali i brojni drugi gosti.

Riječ je zemljištu površine 5964 m2, koje se nalazi iznad Nove ceste (preko puta groblja na Volosku) gdje je predviđena gradnja novog Vatrogasnog doma, za koji je napravljen idejni i glavni projekt, te ishodovana lokacijska dozvola.

Gradonačelnik Dujmić osvrnuo se na činjenicu da je u Opatiji davne 1886. osnovano dobrovoljno vatrogasno društvo Opatija. Izgradnja toliko željenog i toliko potrebnog Vatrogasnog doma,  počela je 2. prosinca 1909. a završena 1910. Bila je poznata pod imenom Vatrogasni dom, dom hitne pomoći i oporavilište, jer su vatrogasci i prva pomoć radili kao zajednička služba. U toj se zgradi i danas, nakon 106 godina, nalaze smješteni opatijski i liburnijski vatrogasci.

Poznati i kao gradski  brend, opatijski vatrogasci ekipa su na koju se građani mogu osloniti u svakom trenutku u mnogim područjima komunalnog života. „Vatrogasci su stup naše zajednice, koji su uvijek imali najvišu mogući razinu potpore Grada, o čemu svjedoči i gotovi projekti novog objekta, kao i današnje potpisivanje darovnog ugovora za zemljište“ rekao je Dujmić.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je potpisivanjem ovog ugovora JVP Opatija na korak bliža realizaciji nove zgrade, koja se planira graditi na poziciji iznad Nove ceste, preko puta groblja Volosko. Tamo je uz Vatrogasni dom planirana izgradnja i novog objekta Doma zdravlja, za koji je pak Opatija PGŽ, kao osnivaču, na proljeće darovala zemljište za izgradnju. Kako je u ovoj prigodi komentirao župan Komadina, riječ je zapravo o stvaranju svojevrsnog makrocentra,čija gradnja će se djelomice financirati i prodajom objekata u kojima su sada smještene ove službe.

Inače, u financijskoj konstrukciji gradnje Vatrogasnog doma sudjelovat će, osim suosnivača liburnijske postrojbe, i Primorsko-goranska županija te JVP Opatija.

„Smatram da je ovo jedan u nizu ozbiljnih i odlučnih koraka koji se poduzimaju kako bi se izgradio toliko potreban novi Vatrogasni dom, čime bi se Liburniji osigurala još veća sigurnost  i promptnost u pojedinim situacijama. Zahvaljujem svima koji su se zalagali i radili na ovom predmetu danas, isto tako i svima trima načelnicima i gradonačelniku Opatije na odlučnosti i svom dosadašnjem doprinosu razvoju i kvaliteti vatrogastva na području Liburnije. Ovo je za nas veliki korak!“ izjavio je zapovjednik Filinić.

S. Gauš na kraju je potcrtao važnost namjeravane izgradnje novog Vatrgoasnog doma. Ujedno, pripadnici vatrogasnih postrojba zadovoljni su kratkoćom roka u kojem je DUUDI riješio zahtjev i darovao zemljište jedinicama lokalne samouprave, a u znak sjećanja na današnji dan vatrogasci su predstavniku Duudi-ja poklonili – vatrogasnu kacigu.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...