Početna - IZDVOJENO - Dum Spiro Spero najbolji je film, publika je nagradila Tanku liniju, a filmu Iza lica zrcala dodijeljene su čak tri nagrade
14_LFF (2)

Dum Spiro Spero najbolji je film, publika je nagradila Tanku liniju, a filmu Iza lica zrcala dodijeljene su čak tri nagrade

Dum Spiro Spero redatelja Pere Kvesića nastao u produkciji Factuma najbolji je film prema izboru žirija 14. festivala hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festivala, saznalo se na sinoćnjoj dodjeli nagrada na opatijskoj Ljetnoj pozornici.

Žiri festivala, u kojem su sjedili Tiha K. Gudac, Carolina Mancini, Dragan von Petrović, Marko Njegić i Zoran Medved, nagradu je filmu dodijelio jer „slavi život tako što nalikuje samom životu u njegovoj cikličnosti, subjektivnosti, ljepoti, tuzi i jednostavnim užicima“, te ju posvetio protagonistu, „posebnom liku“kako stoji u njihovom obrazloženju – psu Bablu.

Nagrada publike pripala je Tankoj liniji Nine Mimice i Paole Sangiovanni (Doclab, Altreforme, Kinematograf).LFF-ova publika, koja je ovom dokumentarcu dodijelila prosječnu ocjenu od 4,65, tako je još jednom pokazala da prepoznaje važne teme i izražava osjetljivost na društvenu nepravdu.

Oba filma, festival nagrađuje novčanom nagradom od po 7.000 kuna, a Restart s tehničkom uslugom izrade DCP-ja..

Žiri je posebno priznanje dodijelio filmu Iza lica zrcala nastalom u produkciji Factuma, obrazloživši odluku riječima da „zrcali i život i film kao isprepleteni odraz u refleksiji introspektivnog dokumentarnog eseja“, te dodao da je riječ o vrlo posebnom filmu.

Riječanin Igor Bezinović nagrađen je za najbolji regionalni film – Kratki obiteljski film(HRT)te je time ostvario i direktan ulaz na radionicu BDC Discoveries uz popust od 50 % na entry fee, koju osigurava Balkan Documentary Center.„Specifičnim redateljskim pristupom, stilski bliskim ranim radovima Karpa – Ačimovića Godine i Srđana Karanovića, Kratki obiteljski film bavi se ozbiljnom temom analize uzroka i posljedice jednog zločina na formalno duhovit i filmski uvjerljiv način“ stoji u obrazloženju žirija.

Žiri je dodijelio i stručne nagrade. Tomislav Žaja proglašen je najboljim redateljem za film Slobodni (Gral Film) zbog „vještog korištenja filmskih sredstava u sažimanju intimne priče velikog broja iznimnih likova te zbog posvećenosti i etičnosti kojom je doprinio oslobađanju protagonista od stigme koju im nameće društvo“.Nagrada uključuje autorovo sudjelovanje na radionici Ex Oriente Film Instituta dokumentarnog filma (IDF) iz Praga, na koju je Žaja pozvan sa svojim sljedećim projektom.

Jan Klemsche proglašen je najboljim montažerom za filmTurizam! (Akademija dramske umjetnosti, Kino Klub Split) zbog „sjajnih redateljski odabranih fragmenata, znalački i vješto strukturiranih u duhovitu slagalicu turističkog života, prikazanog iz perspektive različitih likova, objedinjenih dobrim ritmom i crnim humorom“.

Vjeran Hrpka proglašen je najboljim snimateljem za Iza lica zrcalaa žiri njegovu fotografiju opisuje kao„hipnotični magnetizam koji izvrsno prenosi emociju redateljice“. Vesna Biljan Pušić i Ivan Zelić za isti su film nagrađeni kao najbolji dizajneri zvuka, zbog „magičnog komada umjetnosti, gotovo bez presedana u novijoj hrvatskoj kinematografiji“.

Festivalske statue originalni su autorski rad umjetnika Saše Jantoleka.

***

  1. LFF od ponedjeljka 22. kolovoza na opatijskim je lokacijama, Ljetnoj pozornici i Vili Antonio, predstavio 32 recentna hrvatska dokumentarca od čega 22 u konkurenciji za nagrade, a edukacijski i zabavni programi održani su u Caffe baru Eugenian i Old School Pubu. Opatija je, naime, prvi put ugostila festival hrvatskog dokumentarnog filma, čije je uspješno 14. izdanje zatvoreno koncertom riječkog benda This Connection. Novi ambijent i novi grad donio je bogatiji program (Kavu s autorom i Popratni filmski program), veći broj stranih posjetitelja festivala te još jednom Liburniju učinio dokumentarnim centrom Hrvatske.

 

  1. Liburnia Film Festival organizira Udruga Liburnia Film Festival, suorganizatori su Restart i Udruga Delta, a partner Festival Opatija. Prijatelji festivala su Filmaktiv, Institut dokumentarnog filma iz Praga i Balkan Documentary Center. Program se izvodi uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Opatije, Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice grada Opatije, brojnih prijatelja festivala te, naravno, vjerne festivalske publike.
Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...