Početna - AUTOMOTO - Dunlop “pametne” gume
foto: Dunlop

Dunlop “pametne” gume

Na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi predstavljen je koncept pametne gume koja komunicira s automobilom. U gumu je ugrađen poseban bezbaterijski čip koji pomoću napredne tehnologije omogućava prijenos informacija između gume i računala na armaturnoj ploči automobila.

Sustav obavještava računalo u vozilu o identifikacijskim podacima, tlaku i temperaturi gume, te je središnji računalni sustav, na osnovu dobivenih podataka, sposoban automatski poboljšati algoritme uzdužnog i bočnoga upravljanja, što se očituje u boljim voznim značajkama. Napredna tehnologija osigurava kraći put kočenja pomoću ABS kočnica, bolje reagiranje u zavojima, bolje držanje smjera u vožnji ravno naprijed i veću stabilnost koju pomoćnih dodatnih podataka osigurava elektronički sustav za nazdor stabilnosti (ESC).

Prednost spomenutog sustava je što je čip ugrađen u gumu, a ne u naplatak, što znači da se naplatak prilikom zamjene gume ne može oštetiti. Predstavljena tehnologija trenutačno je u fazi testiranja za uporabu na tržištu, a točno vrijeme izlaska na tržište zasad nije poznato.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...