Početna - IZDVOJENO - U dvije godine na Kvarneru oduzeto 8,5 tona smilja, prijavljena 41 osoba
smilje_clanak-1
foto: screenshot

U dvije godine na Kvarneru oduzeto 8,5 tona smilja, prijavljena 41 osoba

Na Kvarneru je policija tijekom prošle i prvih deset mjeseci ove godine oduzela ukupno više od 8,5 tona nelegalno ubranog zaštićenog zavičajnog bilja smilja, najviše na otoku Cresu, a zbog kršenja Zakona o zaštiti prirode u istom razdoblju prekršajno je prijavljena ukupno 41 osoba.

Prema podacima Policijske uprave primorsko-goranske, u deset mjeseci ove godine oduzeto je 3 tisuće i 945 kilograma zaštićene biljne vrste smilje, a najveći dio od 3 tisuće i 395 kilograma je ubran na području otoka Cresa, dok je ostalo smilje oduzeto na otocima Lošinju i Rabu. Lani je primorska policija oduzela ukupno 4 tisuće i 573 kilograma smilja – 2 tisuće i 306 kilograma na području otoka Krka, 2 tisuće i 177 kilograma na Cresu i 90 kilograma na Rabu, piše Radio Rijeka.

Na upit o ostalim biljnim i životinjskim vrstama, koje se neovlašteno otuđuju iz prirode, iz policije su naveli kako su lani na području Policijske uprave primorsko-goranske oduzete 23 šljuke i jedna lještarka, a od zaštićenih vrsta po jedna periska i šljuka mala. Tijekom deset mjeseci ove godine oduzeto je pet zaštićenih periski i 1 tisuću i 390 komada ili oko 30 kilograma prstaca. Policija je oduzela i 36,5 kilograma morskih krastavaca ili trpova, 256 kilograma vongola, 79 kilograma kunjki, 72 kilograma rumenki, 53 kilograma prnjavica, pet prepelica i tri patke gluhare. Sve osobe kod kojih je pronađen nezakonit ulov su prekršajno prijavljene zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti prirode ili Zakona o lovstvu.

Zbog kaznenog djela trgovanja zaštićenim prirodnim vrijednostima, odnosno prstacima, ove godine je kazneno prijavljena jedna osoba, dok su lani podnesene dvije kaznene prijave radi protuzakonitog lova, u jednom slučaju zbog sportskog ribolova uz uporabu nedozvoljenog kemijskog sredstva, a u drugom zbog odstrela jelenske divljači.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...