Početna - IZDVOJENO - Dvije hrvatske plaže u u europskih TOP 15!
zlatni-rat
web

Dvije hrvatske plaže u u europskih TOP 15!

U ovogodišnjem izboru European best destinations, u kojem se tragalo za najpoželjnijim plažama Staroga kontinenta, Hrvatskoj je pripalo brončano odličje. Zlatni rat, ponos Bola i otoka Brača, naša najprepoznatljivija plaža, osvojila je treće mjesto na ljestvici TOP 15, ostavivši iza sebe rajske obale Grčke, Italije, Portugala, Crne Gore…

Ovako visoka pozicija malo koga čudi, riječ je o Jadranskom šampionu koji svoje mjesto nađe u gotovo svim renomirani izborima ovog tipa. A kako i ne bi. Nije Zlatni rat samo bistro more i primamljivo glatki obluci. “Špica” ovog bračkog čuda svjetsku je slavu stekla prije svega kao rijedak prirodni fenomen, kojim su se poigrali brda i more, nevere i kiše. Malo je onih koji ne znaju da je jedinstven oblik 1000 metara duge plaže davno “isklesao” najviši vrh Dalmacije – Vidova gora, s koje su se na tu južnu bračku obalu kroz povijest slijevali kmadi kamenja koje je potom more valjalo i brusilo… Učinili su svoje i snažni bolski vjetrovi i morske struje, počastivši taj grad danas jednim od najpoznatijih prizora hrvatskog turizma.

Sreća se u ovogodišnjem izboru osmjehnula i Brelima čiji je simbol, plaža Podrače, zauzela 12. poziciju na ljestvici najljepših. Prirodna šljunčana plaža smještena u maloj uvali uz samu šetnicu, uokvirena je sjenom borova. Uređena, a opet izvorn. A na samome vrhu našla se Francuska rivijera i njezin otok Porquerolles s više od 40 kilometara uvala koje, navodi European best destinations, nude savršen odmor za sve profile turista. Viceprvak je grčki Navagio, često prozivan najljepšom plažom planete. I doista, riječ je o uvali na otoku Zakyntosu o kojem je i Homer pisao u svojim epovima, a koja je rajska po svemu osim po svojoj povijesti. Riječ je, naime, o mjestu poznatom po kalvariji krijumčarskog broda kojoj je i danas svjedok olupina nasukana na zlatnome pijesku Navagioa.

Španjolski Karibi naziv je kojim često “tepaju” plaži Calos de Moro na otoku Mallorca. I ne čudi, kristalno more, raj za ronioce, uistinu podsjeća na egzotične karipske oaze. Jedna o najpoželjnijih turskih plaža zauzela je peto mesto. Oludeniz se nalazi na poluotoku na jugoistoku Egejskog mora, a okružena je lagunom i zavodljivog oblika. Svoju predstavnicu ima i Portugal, a riječ je o plaži Marinha čije su more i frapantne litice često zvijezde reklamnih kapanja. Na 7. mjesto European best destinations smjestio je plaže Djevičanskog otoka francuskog Brittanyja, a slijedi crnogorski Sveti Stefan. Baia delle Zagara talijanski je raj na 9. mjestu, slavan zbog vulkanskih stijena koje izviru iz samog mora, a slijedi plaža portugalskog Miramara “ukrašena” kapelicom Senor de Pedra.

Izvor: Poslovni hr.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...