Početna - IZDVOJENO - E-savjetnik socijalni program Grada Rijeke među najboljim europskim projektima
eipa
web

E-savjetnik socijalni program Grada Rijeke među najboljim europskim projektima

Projekt E-savjetnik Socijalni program Grada Rijeke prepoznat je kao jedan od najboljih europskih projekata na natječaju pod nazivom European Public Sector Award, čija je ovogodišnja tema bila partnerstvo javnog sektora u stvaranju boljeg društva (‘The Public Sector as Partner for a Better Society’).

Spomenuti natječaj utemeljen je 2007. godine  s ciljem motiviranja europskih upravnih organizacija da uče iz najboljih tuđih primjera/iskustava i moderniziraju svoje postupke i strukture. Na natječaj Europskog instituta za javnu upravu (European Institute of Public Administration – EIPA) ove je godine pristiglo 266 projekata iz 36 europskih država i EU institucija. Najviše projekata prijavile su Španjolska, Litva, Austrija, Italija, Portugal, Poljska i Nizozemska. Grad Rijeka se po prvi puta kandidirao na natječaj European Public Sector Award, a riječki projekt ujedno je jedini hrvatski projekt prijavljen na ovoj prestižni natječaj.

E-savjetnik Socijalni program Grada Rijeke, za građane Rijeke koje bi mogla zanimati socijalna prava namijenjena zaštiti najugroženijih kategorija stanovnika, razvili su djelatnici gradske uprave (Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb i Zavod za informatičku djelatnost). Radi se jedinstvenom projektu tog tipa u Republici Hrvatskoj. E-savjetnik je od svoga pokretanja (prosinac 2013.) ispunjen u potpunosti 1500 puta, što znači da je isto toliko kućanstava/pojedinaca dobilo informaciju o pravima iz socijalne skrbi. U najkraćem vremenu ti su korisnici dobili potpunu i pouzdanu informaciju o socijalnim pomoćima koje su im dostupne i načinima kako ih ostvariti.

Sam natječaj podrazumijeva četiri koraka neovisnog vrednovanja projekata do proglašenja pobjednika. Ocjenjivala se inovativnost projekta, uključenost dionika, relevantnost projekta u odnosu na stvarne potrebe korisnika, postignuti rezultati, mogućnost primjene projekta u drugom kontekstu, stupanj u kojem je projekt potaknuo učenje, inovativnost i kulturu samo-unapređenja u svom okruženju, te efekti projekta na socijalno uključivanje, financijsku održivost i ekonomski rast.

Nakon drugog koraka, riječki projekt ušao je među 64 najboljih koji će ove godine dobiti certifikat najbolje prakse. Prema riječima organizatora, ta 64 sjajna projekta našla su nove metode rješavanja različitih problema vezanih uz socijalnu skrb, zdravstvo, nezaposlenost mladih, migracije, regionalni razvoj i razvoj biznisa koristeći različita partnerstva i modele suradnje, te pokazuju uvjerljiv utjecaj na stvaranje boljeg društva.

Dodjela nagrada održat će se u studenom ove godine u Maastrichtu u Nizozemskoj. Detalji na mrežnim stranicama natječaja European Public Sector Award.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...