Početna - IZDVOJENO - Edukacija o inovativnm pristupima mentalnom zdravlju u zajednici- „Živjeti s glasovima“
Cujenje glasova
foto: Grad Rijeka

Edukacija o inovativnm pristupima mentalnom zdravlju u zajednici- „Živjeti s glasovima“

Dom za odrasle osobe Turnić, Sveučilište u Rijeci (Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, Sveučilišni savjetovališni centar i Studentski zbor) u partnerstvu sa Školom kibernetike i sistemske terapije u razdoblju od 12. do 14. svibnja organiziraju niz predavanja i radionica na temu pokreta „Čujenje glasova“, koja će se održati na Sveučilišnom kampusu na Trsatu.

Edukativni program „Čujenje glasova“ najavili su prorektorica za nastavu i studentska pitanja Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, psiholog-psihoterapeut Inka Miškulin i ravnateljica Doma za odrasle osobe Turnić Martina Kalčić.

Pokret „Čujenje glasova“ (Hearing Voices) nastao je zajedničkim radom dr. Mariusa Rommea i njegove pacijentice Patsy Flague koji je uz perspektivu stručnjaka po profesiji uveo i perspektivu “stručnjaka po iskustvu“ što je tada bila novost. Okosnicu pokreta čine grupe samopodrške za osobe koje imaju nesvakidašnja senzorna iskustva kao što su: vizije, čujenje glasova, taktilne senzacije i slično.

Dom za odrasle osobe Turnić je u 2015. godini započeo edukaciju radnika i korisnika o ovom pokretu. U lipnju 2015. godine je pokretanjem Facebook stranice BalkanskiGlasovi i internet stranice www.nasglas.org, službeno nastala Hearing Voices mreža za Zapadni Balkan koja će predstavljati mjesto susreta za sve one koje zanima tematika glasova i rad sa glasovima. Mrežu čine: Udruženje Metanoia (BiH), Udruženje Prostor (Srbija), Kralji ulice (Slovenija) i Dom Turnić (Hrvatska). U listopadu 2015. godine organiziran je petodnevni program na temu ovoga Pokreta te je kao rezultat toga u Rijeci krajem 2015. godine s radom započela prva grupa samopodrške za osobe sa ovakvim iskustvima, koja je besplatna i dostupna svima.

Organizacijski odbor za provedbu edukacije „Čujenje glasova“ čine: prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, doc. dr. sc. Luča Malatesti, Inka Miškulin, prof. psiholog-psihoterapeut, Martina Kalčić, dipl.soc.radnica i Sanja Korkut, mag.paed.

Predavači i voditelji radionica bit će uvaženi stručnjaci i stručnjaci po iskustvu, vrlo aktivni članovi pokreta Čujenja glasova i Intervoicea, i to Dirk Corstens, Slobodanka Popović i Rachel Waddingham.

Edukacija „Čujenje glasova” namijenjena je akademskoj zajednici, osobama s poteškoćama mentalnog zdravlja, studentima i stručnjacima iz područja mentalnog zdravlja (liječnici, psihijatri, medicinske sestre i tehničari, socijalni radnici, psiholozi, radni terapeuti i drugi). Za sada je u Rijeci prijavljeno preko sedamdeset sudionika, od čega većinu čine stručnjaci, ali i osobe s iskustvom čujenja glasova. Većina predavanja održat će se na engleskom jeziku uz prevoditelja.

Održavanje ove edukacije podržali su: Intervoice, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i Metronet.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2020./2021.

Na temelju članka 16. Odluke o stipendiranju učenika i studenata (“Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 34/15), članka 44. Statuta Grada ...