Početna - IZDVOJENO - EK promijenila mišljenje: potiču Hrvatsku i Sloveniju da pronađu zajedničko rješenje
piranski zaljev
web

EK promijenila mišljenje: potiču Hrvatsku i Sloveniju da pronađu zajedničko rješenje

Ministrica Vesna Pusić je u utorak u Bruxellesu razgovarala s Timmermansom, kojeg je izvijestila o svim hrvatskim odlukama i relevantnim činjenicama vezanim uz prestanak primjene Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije. Iako nije u njenoj direktnoj nadležnosti, EK ima sve podatke o arbitražnom postupku sa Slovenijom te je pomogla u trenutku uspostavljanja arbitraže. Sastanak je održan bez najave s obje strane.

“Europska komisija potvrđuje potrebu da se pronađe rješenje za spor i podupire i ohrabruje dijalog između dviju strana kako bi se pronašlo zajedničko rješenje”, rečeno je u uredu za odnose s javnošću Europske komsije.

Iz Ministarstva vanjskih poslova je priopćeno da je ministrica Pusić istaknula kako je arbitražni postupak nepovratno kompromitiran u tolikoj mjeri daArbitražni sud u tom sporu više nije sposoban nepristrano odlučiti te da je Hrvatska uvjerena da je nastavak arbitražnog postupka nemoguć i neodrživ.

Unatoč tome, Hrvatska i dalje želi sa slovenskim partnerima tražiti alternativno rješenje za pitanje granica – poručila je ministrica i dodala da činjenica da se ovaj arbitražni postupak ne može nastaviti, ne znači da ne možemo i ne želimo naći drugo rješenje, kaže se u priopćenju.

Komisija je u početku, kada je u srpnju izbila afera koja je pokazala da su slovenski član Arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenska zastupnica pred Arbitražnim sudom Simona Drenik lobirali kod ostalih članova Suda kako bi donijeli presudu u slovensku korist, podržavala nastavak arbitražnog postupka.

Timmermans je s tim u vezi krajem srpnja pisao pismo ministrici Pusić u kojem je izrazio zabrinutost zbog hrvatske najave da će se povući iz arbitražnog postupka.

Sada Komisija ističe potrebu da se pronađe zajedničko rješenje.

Izvor: Hina

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Na Crekvini se danas sade mlada stabla kestena

Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac podijelio je vijest na svojoj službenoj Facebook stranici kako se danas sade mlada stabla kestena na ...