Početna - IZDVOJENO - EK promijenila mišljenje: potiču Hrvatsku i Sloveniju da pronađu zajedničko rješenje
piranski zaljev
web

EK promijenila mišljenje: potiču Hrvatsku i Sloveniju da pronađu zajedničko rješenje

Ministrica Vesna Pusić je u utorak u Bruxellesu razgovarala s Timmermansom, kojeg je izvijestila o svim hrvatskim odlukama i relevantnim činjenicama vezanim uz prestanak primjene Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije. Iako nije u njenoj direktnoj nadležnosti, EK ima sve podatke o arbitražnom postupku sa Slovenijom te je pomogla u trenutku uspostavljanja arbitraže. Sastanak je održan bez najave s obje strane.

“Europska komisija potvrđuje potrebu da se pronađe rješenje za spor i podupire i ohrabruje dijalog između dviju strana kako bi se pronašlo zajedničko rješenje”, rečeno je u uredu za odnose s javnošću Europske komsije.

Iz Ministarstva vanjskih poslova je priopćeno da je ministrica Pusić istaknula kako je arbitražni postupak nepovratno kompromitiran u tolikoj mjeri daArbitražni sud u tom sporu više nije sposoban nepristrano odlučiti te da je Hrvatska uvjerena da je nastavak arbitražnog postupka nemoguć i neodrživ.

Unatoč tome, Hrvatska i dalje želi sa slovenskim partnerima tražiti alternativno rješenje za pitanje granica – poručila je ministrica i dodala da činjenica da se ovaj arbitražni postupak ne može nastaviti, ne znači da ne možemo i ne želimo naći drugo rješenje, kaže se u priopćenju.

Komisija je u početku, kada je u srpnju izbila afera koja je pokazala da su slovenski član Arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenska zastupnica pred Arbitražnim sudom Simona Drenik lobirali kod ostalih članova Suda kako bi donijeli presudu u slovensku korist, podržavala nastavak arbitražnog postupka.

Timmermans je s tim u vezi krajem srpnja pisao pismo ministrici Pusić u kojem je izrazio zabrinutost zbog hrvatske najave da će se povući iz arbitražnog postupka.

Sada Komisija ističe potrebu da se pronađe zajedničko rješenje.

Izvor: Hina

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...