Početna - GOSPODARSTVO - Ekonomska katastrofa Hrvatske: izuzetno slab izvoz
Slavko Linić
Slavko Linić foto: Arhiva/ Patrik Macek/PIXSELL

Ekonomska katastrofa Hrvatske: izuzetno slab izvoz

Slika hrvatskog izvoza koju je prikazao dr. Boris Cota, savjetnik predsjednika Josipovića, na poslovnom skupu udruge Hrvatski izvoznici je da je struktura hrvatskog izvoza značajnije lošija i on njemačke strukture i od španjolske. Dakle, samo 6,4 posto ukupnog hrvatskog izvoza odnosi se na izvoz najsloženijih proizvoda, dok oni najjednostavniji u izvozu sudjeluju sa 22,4 posto, piše Jutarnji list.

Što poduzeti?
Način da se oporavak postigne treba tražiti u ublažavanju propisa, povećanju konkurencije među domaćim dobavljačima, prebacivanju poreznog tereta s dohotka na potrošnju, smanjenju birokracije i poboljšavanju izvoznog kreditiranja.

Prema anketi, među kompanijama izvoznicima, one i dalje smatraju da su njihovi najveći problemi konkurentnost zemlje (25 posto), tečaj kune (17 posto) i financiranje 12 posto. Ministar financija Slavko Linić izvoznicima je rekao: “Nadam se da ćete sudjelovati u rješavanju hrvatskih problema. Vlada više nema prostora za smanjenje cijene rada i poreznog opterećenja. Sve ostalo je na vama samima.”

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...